Zveza paraplegikov Slovenije je danes, ob svoji 53. obletnici ustanovitve, v Domu paraplegikov v Pacugu pripravila slavnostno skupščino in strokovno okroglo mizo z naslovom »Izzivi paraplegije – Enakopravna obravnava ran«. Rane zaradi pritiska, znane tudi kot preležanine, so pogost zaplet v življenju paraplegikov in tetraplegikov. S kakšnimi težavami se še srečujejo paraplegiki in tetraplegiki v vsakdanjem življenju in kakšne sistemske rešitve bi bile potrebne – o tem se je Petra Medved pogovarjala s predsednikom Zveze paraplegikov Slovenije Danetom Kastelicem.

"Izzivi paraplegije – Enakopravna obravnava ran".

Zveza paraplegikov Slovenije je danes, ob svoji 53. obletnici ustanovitve, v Domu paraplegikov v Pacugu pripravila slavnostno skupščino in strokovno okroglo mizo z naslovom »Izzivi paraplegije – Enakopravna obravnava ran«. Rane zaradi pritiska, znane tudi kot preležanine, so pogost zaplet v življenju paraplegikov in tetraplegikov. S kakšnimi težavami se še srečujejo paraplegiki in tetraplegiki v vsakdanjem življenju in kakšne sistemske rešitve bi bile potrebne – o tem s predsednikom Zveze paraplegikov Slovenije Danetom Kastelicem.

Številni paraplegiki in tetraplegiki živijo z dolgotrajnimi in ponavljajočimi se ranami zaradi pritiska. V Domu paraplegikov v Pacugu je ZPS pripravila strokovno okroglo mizo z naslovom »Izzivi paraplegije – Enakopravna obravnava ran.« Danes so predstavili tudi različne nove kakovostne obloge. Predsednik ZPS Dane Kastelic pa je izpostavil:

»Specialistične ambulante za rane bi morale biti po vseh regijskih bolnišnicah. Da se preležanine ne poslabšajo, mora biti tudi oskrba na primernem nivoju. Ni dobra kar vsaka gaza.«

Petra Medved