Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Dan zmage, dan Evrope in praznik Ljubljane * Zdravnik in pisatelj * »Prvi slovenski footbalski klub Ilirija« * 65 let od odloka o ustanovitvi celovške slovenske gimnazije.

8. in 9. maj zavezniške države v drugi svetovni vojni praznujejo kot dan zmage nad fašizmom in nacizmom. 9. maja 1945 so enote Narodnoosvobodilne vojske vstopile v slovensko glavno mesto Ljubljano. To se je zgodilo po koncu nekajdnevnih bojev 7. korpusa in 29. hercegovske udarne divizije jugoslovanske armade. Osmega maja zvečer so Nemci zapustili ljubljansko radijsko postajo in jo pred tem delno onesposobili, vendar sta jo dežurna tehnika čez noč pripravila za prvo oddajo v svobodi. Devetega maja dopoldne se je znova oglasila legendarna radijska kukavica in simbolično napovedala začetek sporeda »Radia svobodna Ljubljana«. V prvih dneh oddajanja je bila del radijske ekipe tudi nada tarman, ki je aprila letos dopolnila 100 let. *Posnetek
V spomin na 9. maj 1945 je današnji dan tudi praznik glavnega mesta Slovenije. V spomin na medvojni žičnati obroč okoli mesta so leta 1957 začeli športno-rekreativno prireditev »Ob žici okupirane Ljubljane«, ki poteka odtlej vsako leto.
Deveti maj pa je tudi dan Evrope, dan, ko Evropska unija praznuje začetek nastajanja. Na današnji dan leta 1950 se je namreč tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman v prizadevanjih po spravi in zagotavljanju trajnega miru v povojni Evropi zavzel za organizirano interesno povezovanje evropskih držav. Schumanova deklaracija predstavlja začetek povezovalnega procesa, ki je razvojno pripeljal do današnje Evropske unije.

Pisatelj Danilo Lokar je leta 1917 na Dunaju končal študij medicine in bil nato zdravnik v več slovenskih krajih, najdlje v Ajdovščini. Med drugo svetovno vojno je bil konfiniran v Medeji, po kapitulaciji Italije pa se je pridružil partizanom na Primorskem. Po upokojitvi se je povsem posvetil pisateljevanju. Novele z ekspresionističnimi prvinami je začel objavljati v tridesetih letih prejšnjega stoletja, prvi roman »Podoba dečka« pa je izdal šele pri 64-ih letih. Uveljavil se je z zbirko novel s tematiko narodnoosvobodilnega boja in obdobja med vojnama na Primorskem »Sodni dan na vasi«. Zanje je značilna prvinskost prepletanja človeških usod in moči narave, ki zaznamuje vsak del Lokarjevega miselnega sveta. *Posnetek Pisatelj Danilo Lokar - leta 1959 je prejel Prešernovo nagrado - se je rodil pred 130 leti (1892) v Ajdovščini.

Leta 1911 pa je bil v restavraciji Roža v Židovski ulici v Ljubljani ustanovljen Prvi slovenski footbalski klub Ilirija, ki je imel izrazito nacionalni interes. Prvo igrišče so si Ilirijani uredili na travniku ob današnji pivovarni Union, po dveh letih pa so se preselili ob letno tivolsko telovadišče. Prvo tekmo z dijaškim Hermesom so izgubili kar z 18 : 0, zato so kaj kmalu začeli v svoje vrste kot gostujoče vabiti igralce Hermesa. Prvo mednarodno tekmo so avgusta leta 1913 igrali s praško Slavijo in izgubili z 10 : 0, zato pa so prvič videli, kako se igra pravi nogomet. Istega leta je bil v Ljubljani ustanovljen še klub Slovan.

Na temelju 7. člena avstrijske državne pogodbe je tedanji avstrijski šolski minister Heinrich Drimmel leta 1957 podpisal odlok o ustanovitvi celovške slovenske gimnazije. V prvem šolskem letu se je v tri razrede vpisal sto en učenec. Kljub močnemu nasprotovanju dela političnih sil se je zdaj imenovana »Zvezna gimnazija in zvezna realna gimnazija za Slovence« razvijala in izoblikovala velik del dejavnega slovenskega izobraženstva, kar je pripomoglo k socialnemu izenačevanju s pripadniki večinskega naroda. Slovenska gimnazija v Celovcu je pomagala uveljaviti tudi enotni slovenski knjižni in pogovorni jezik, to pa je omogočilo večje povezovanje manjšinskih ustanov s sorodnimi v matični domovini.

Stane Kocutar