V času okoli prvomajskih praznikov poleg encijana, ki v naravo vabi s svojimi sinjemodrimi cvetovi na Lovrencu, zacveti tudi zlatorumena azaleja. V Posavju sta kar dve večji rastišči te zavarovane znamenitosti, na Vrhku nad Tržiščem in največje v državi v bližnjem Boštanju.
Ob tem Jože Prah iz brežiške enote Zavoda RS za gozdove izpostavlja še maja in junija cvetočo opojno zlatico na Lovrencu, ki je endemit in raste samo v posavskem hribovju, odcvetela je velikonočnica in tudi zelo prepoznavna jarica na Bohorju.
V Lokalni čas se nam je tokrat oglasila Suzana Vahtarič.

V Posavju imajo kar dve rastišči te redke, zaščitene vrste

Jurjevo je za nami, gozdovi so ozeleneli, narava pa bo v teh dneh, če le dobi kaj sonca, pokazala vso svojo lepoto. Tokrat je osrednja nit zgodbe, ki jo je v Lokalnem času pripravila Suzana Vahtarič, rumeni sleč oz azaleja, ki je v naši državi zavarovana že skoraj 50 let. Po državi je javno znanih le nekaj rastišč, kar dve sta v Posavju, tudi največje nad Boštanjem ter še eno precej veliko le kak km stran v Vrhku pri Tržišču. In prav to največje naravno rastišče azaleje sta Zavod za varstvo narave in Zavod za gozdove letos uredila oz izvedla nego gošče, da bi pomagala azaleji. V času okoli prvomajskih praznikov encijan vabi  s svojimi sinjemodrimi cvetovi na Lovrencu. Ob tem Jože Prah iz brežiške enote Zavoda RS za gozdove izpostavlja še maja in junija cvetočo opojno zlatico na Lovrencu, ki je endemit in raste samo v posavskem hribovju, odcvetela je velikonočnica in tudi zelo prepoznavna jarica na Bohorju.

Mojca Delač