»Svet je lep, ohrani vid,« je geslo ob svetovnem tednu glavkoma, ki se je začel včeraj. Le s pravočasnim odkritjem in zdravljenjem glavkoma ohranimo vid ter preprečimo hudo slabovidnost in slepoto, poudarja Sekcija za glavkom Združenja oftalmologov Slovenije. Glavkom se največkrat začne brez kakršnih koli težav za bolnika – dokler ne napreduje in povzroči nepovratne okvare na vidnem živcu. Je drugi najpogostejši vzrok za slepoto. Prispevek Petre Medved.

Le s pravočasnim odkritjem in zdravljenjem glavkoma ohranimo vid ter preprečimo hudo slabovidnost in slepoto.

»Svet je lep, ohrani vid,« je geslo ob svetovnem tednu glavkoma, ki se je začel včeraj. Le s pravočasnim odkritjem in zdravljenjem glavkoma ohranimo vid ter preprečimo hudo slabovidnost in slepoto, poudarja Sekcija za glavkom Združenja oftalmologov Slovenije. Glavkom se največkrat začne brez kakršnih koli težav za bolnika – dokler ne napreduje in povzroči nepovratne okvare na vidnem živcu. Je drugi najpogostejši vzrok za slepoto.

Marjana Tovornik je bolnica z glavkomom. Opisala nam je, kako se spopada s to boleznijo: »Ta bolezen je bolezen, pri kateri ni več upanja na izboljšanje, ampak imaš samo dve želji: da ostane tako, kot je, ali da se slabša počasi. Imam težavo s centralno odpovedjo vida. To pomeni, da je moj pogled skozi okno pogled skozi zaveso. Ta zavesa se nikoli ne odmakne. Slika je, bleda, zamegljena, ampak je. Ni pa več podrobnosti. Morala sem se sprijazniti s tem, da izboljšanja pri tej bolezni nikdar in nikoli ni.«

Število ljudi z glavkomom na svetovni ravni danes ocenjujejo na približno 80 milijonov. Svetovna zveza za glavkom pa zaradi staranja prebivalstva pričakuje povečanje števila bolnikov, in sicer naj bi do leta 2030 glavkom po vsem svetu imelo več kot 95 milijonov ljudi.

Petra Medved