Smiljan Rozman, plodovit, danes nekoliko pozabljen avtor, rojen leta 1927, od tega sveta se je poslovil leta 2007, je ustvarjal v različnih ne le literarnih, pač pa tudi medijskih žanrih. Ob romanih, novelah, črticah in humoreskah posebno mesto v njegovem opusu pripada delom za otroke in mladostnike. Te je skrbno prilagajal njihovi stopnji osebnostnega razvoja, hkrati pa je z zanj značilnim humorjem in življenjskim optimizmom vanje, kot nevsiljiv razmislek, vpletal tudi pretanjeno družbeno kritiko. Tako ta dela ponujajo večplastno razumevanje pravljične materije in so prav zato nadčasovne in transgeneracijske. Avtor cikla, režiser Klemen Markovčič, je v tokratni pravljični krog umestil štiri raznovrstne zvočne pravljice, nastale po Rozmanovih predlogah.
Most govori o otrocih in o njihovih dogodivščinah z vlaki. Zdi se, da to resnično samosvoje in nadvse posebno prevozno sredstvo ne bo nikoli izgubilo svojega čara.

Režiserka: Maša Slavec
Tonska mojstrica: Ivica Dolinar

Špelca – Jelka Gostiša
Tine – Branko Starič
Lokomotiva – Vera Pantič
Stric – Ludvik Pečar
Učiteljica – Mara Černe
Strojevodja – Jože Zupan
Vlakovodja – Marjan Breznik
Mati – Marta Pestator
Kurjač Matija – Tone Homar
Prometnik – Janez Čuk

Produkcija Uredništva igranega programa.
Posneto v studiih Radia Ljubljana novembra 1960.

Cikel radijskih iger za otroke Smiljana Rozmana

Smiljana Rozman, plodovit, danes nekoliko pozabljen avtor, rojen leta 1927, od tega sveta se je poslovil leta 2007, je ustvarjal v različnih ne le literarnih, pač pa tudi medijskih žanrih. Ob romanih, novelah, črticah in humoreskah posebno mesto v njegovem opusu pripada delom za otroke in mladostnike. Te je skrbno prilagajal njihovi stopnji osebnostnega razvoja, hkrati pa je z zanj značilnim humorjem in življenjskim optimizmom vanje, kot nevsiljiv razmislek, vpletal tudi pretanjeno družbeno kritiko. Tako ta dela ponujajo večplastno razumevanje pravljične materije in so prav zato nadčasovne in transgeneracijske. Avtor cikla, režiser Klemen Markovčič, je v tokratni pravljični krog umestil štiri raznolike zvočne pravljice nastale po Rozmanovih predlogah.

Most govori o otrocih in o njihovih dogodivščinah z vlaki. Zdi, da to resnično samosvoje in nadvse posebno prevozno sredstvo ne bo nikoli izgubilo svojega čara.

Režiserka Maša Slavec
Tonska mojstrica Ivica Dolinar

Špelca Jelka Gostiša
Tine Branko Starič
Lokomotiva Vera Pantič
Stric Ludvik Pečar
Učiteljica Mara Černe
Strojevodja Jože Zupan
Vlakovodja Marjan Breznik
Mati Marta Pestator
Kurjač Matija Tone Homar
Prometnik Janez Čuk

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana novembra 1960

Klemen Markovčič