Na mednarodni dan knjig za otroke in mladino ter na rojstni dan Hansa Christiana Andersena smo tudi v oddaji Hudo! govorili o knjigah. V studiu so se nam pridružili zagnani bralci, osnovnošolci 9. razreda Waldorfske šole Ljubljana: Sofia Korolova, Izza Peternel Žele, Lara Vesel, Brina Žmavc Jug in Jaša Pignoni Čebron. V roke so tokrat vzeli knjigo AVA, ob branju pa se jim je porodilo veliko zanimivih vprašanj, zato se nam je v studiu pridružila tudi avtorica knjige Suzana Tratnik, ki je mladim odgovorila na vsa ta vprašanja. Govorili smo o nasilju, zaupanju, šoli in prvi ljubezni ter tako predstavili knjigo in poskušali navdušiti mlade poslušalce, da jo preberejo še sami.

Kaj vse lahko odkrijemo in o čem vse govorimo ob branju knjig

Na mednarodni dan knjig za otroke in mladino ter na rojstni dan Hansa Christiana Andersena smo  tudi v oddaji Hudo! govorili o knjigah. V studiu so se nam  pridružili zagnani bralci, osnovnošolci 9. razreda Waldorfske šole Ljubljana: Sofia Korolova, Izza Peternel Žele, Lara Vesel, Brina Žmavc Jug in Jaša Pignoni Čebron. V roke so tokrat vzeli knjigo AVA, ob branju pa se jim je porodilo veliko zanimivih vprašanj, zato se nam je v studiu pridružila tudi avtorica knjige Suzana Tratnik, ki je mladim odgovorila na vsa ta vprašanja. Govorili smo o nasilju, zaupanju, šoli in prvi ljubezni ter tako predstavili knjigo in poskušali navdušiti mlade poslušalce, da jo preberejo še sami.

O ČEM GOVORI KNJIGA

Ava ni pridna punčka. Pogosto ima težave z učitelji in vrstniki, zdi se, da se ves čas bojuje s svetom, ki jo obkroža. Navzven je nedostopna, neustrašna, a za to zunanjo podobo se skriva vse kaj drugega. Zaupa se le Vesni in ta je zanjo ves svet. Avina mama je pijanka, njen zadnji fant je bil narkoman, doma živi v hudem zanemarjenju in revščini, neredko gre spat lačna. Potem pa se nekega dne mama ne vrne domov in prepuščena je sami sebi, skriva se pred vsemi, dokler je v roke ne dobi njena babica ...

ODLOMEK IZ KNJIGE

»Mi ne zaupaš?« me je vprašala.
Kakšno vprašanje, vendar! Seveda nikomur na zaupam. Pri naši bajti ne zaupamo.
»Torej veš, kdo je to napisal?«
Gledali sva se strmo v oči. »Zlobna babi,« sem končno izdavila.
Ni bila prepričana, kaj naj si misli o tem. Nisem ji še veliko povedala o zlobi v krvnem sorodstvu. To pride pozneje.
Za roko sem jo peljala vse do kuhinje. Veselilo me je, ker je Giuseppe že kuhal s polno paro in sem lahko še malo zadržala Vesno pri sebi. Pripravljal je brancina v soli. S tem sem se na veliko bahala v šoli! Imela sva svoje obrede, midva z Giuseppejem, kot sem že rekla. Kosilo izmenično po dnevih: brancin v soli, zelenjavi, rdeči kari, falafli in krompir v pečici ... Vse to je znal pripraviti, z zavezano figo las na vrhu glave in s kuhinjsko krpo čez rame.
Vesno sem posedla na fotelj. Še malo, pa bo ponovitev resničnostnega šova prejšnjega dne. Vse to smo gledali. Iskala sem krožnike, kozarce in jih nosila na mizo.
»Kaj ga bomo žurali s televizijo?« se je pošalil.
Včasih me je zaskrbelo, kaj si bo mislila Vesna o alkoholu in gledanju plehkih televizijskih šovov. Ali o tem, da je moj bestič vedno doma in da fantomska babi piše gnusne plakate, ki pašejo v slasher grozljivko.
Čutila pa sem, da je Vesna vse to kar dobro sprejemala. Bila je prijazno bitje, pa tudi radovedno in utrgano. Nenehno je iskala ideje za svoj lastni seznam izrazov iz scenaristike, dramaturgije itn. Temu je rekla teater življenja. Pri nas doma je bilo tega zares obilno. Prišla je na pravo mesto. Očarali smo jo z brancinom v soli, domačo limonado iz mete in limete ter s čudaškimi razvadami in izrazi. Všeč ji je bil tudi Giuseppejev primorski naglas.
Potem ko smo pojedli ali pa kak dan samo popili čaj in kavo, je moja najboljša in najpametnejša sošolka šla domov ustvarjat, midva s cimrom pa na popoldanski sprehod. Rada sem mu pravila cimer. To mi je potrdilo, da ob sebi ne potrebujem odraslih, ki bi skrbeli zame. Da sem čisto samozadostna in da se o vsem odločam sama.

KDO JE SUZANA TRATNIK

Suzana Tratnik je za svoje delo prejela številna priznanja, med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada. V romanu Ava, ki je bil nominiran za nagrado modra ptica 2020, ničesar ne olepšuje. Brezkompromisno prikaže življenje na socialnem dnu, ustvari pa močno junakinjo, ki ob podpori odprtih in sočutnih ljudi na koncu le lahko zre v svetlejšo prihodnost.

Knjigo, ki je izšla pri Mladinski knjigi, najdete TUKAJ.

Na mednarodni dan otroške in mladinske literature pa se bo veliko dogajalo po celotni Sloveniji. Nekaj nasvetov najdete spodaj.

Bralnospodbujevalna akcija 2022

Mladinski literarni festival - Bralnice pod Slamnikom

 

Gašper Stražišar