Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije – Zveza Sonček je v začetku meseca dala pobudo in predlaga spremembo Zakona o volitvah v državni zbor za uresničevanje 29. člena Konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanja diskriminacije zaradi invalidnosti. Na dan 3. januarja letos volilne pravice ni imelo 2.929 polnoletnih državljanov Republike Slovenije. Volilna pravica je bila tem osebam odvzeta na podlagi omenjenega zakona, saj v 7. členu uzakonja možnost, da se osebi, ki jo sodišče postavi pod skrbništvo in ugotovi, da ni sposobna razumeti pomena, namena in učinkov volitev, odvzame pravica voliti in biti voljen v državni zbor. Prispevek Petre Medved.

V Zvezi Sonček predlagajo, da se diskriminacija oseb z intelektualno oviranostjo odpravi s spremembo Zakona o volitvah v državni zbor.

Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije – Zveza Sonček je v začetku meseca dala pobudo in predlaga spremembo Zakona o volitvah v državni zbor za uresničevanje 29. člena Konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanja diskriminacije zaradi invalidnosti. Na dan 3. januarja letos volilne pravice ni imelo 2.929 polnoletnih državljanov Republike Slovenije. Volilna pravica je bila tem osebam odvzeta na podlagi omenjenega zakona, saj v 7. členu uzakonja možnost, da se osebi, ki jo sodišče postavi pod skrbništvo in ugotovi, da ni sposobna razumeti pomena, namena in učinkov volitev, odvzame pravica voliti in biti voljen v državni zbor.

V Zvezi Sonček se zavzemajo za spremembo 7. člena Zakona o volitvah v državni zbor, razlaga Iztok Suhadolnik:

»Ne gre za neko spremembo besedila, gre samo za brisanje določb, črtanje določb, ki omogočajo odvzem volilne pravice. Črtati je treba drugi in tretji odstavek. Sedanji drugi odstavek določa, da ne glede na določbo prvega odstavka, ki govori, da ima vsak, ki dopolni 18 let, volilno pravico, drugi odstavek določa, da tisti, ki jih je dopolnil, pa ga je sodišče ob njegovi postavitvi pod skrbništvo spoznalo oz. odločilo, da ni sposoben razumeti pomena, namena in učinkov volitev, da tistemu se lahko volilna pravica odvzame. Tretji odstavek določa, da sodišče o odvzemu volilne pravice odloči posebej. Če teh dveh odstavkov v naši zakonodaji več ne bo, potem pomeni, da imajo vsi državljani volilno pravico, ki je temeljna človekova pravica.«

Petra Medved