Včeraj smo spet poročali o partnerskem nasilju, ki se je žal končalo s femicidom - umorom ženske. Kot poudarjajo strokovnjakinje, ki se s problematiko ukvarjajo, je intimnopartnersko nasilje ponavadi dolgotrajno in se stopnjuje. Svojci žrtve, prijatelji, bližnji, sosedje za nasilje velikokrat vedo, a ne ukrepajo pravočasno, umori pa so večinoma napovedani in bi jih lahko preprečili. O tem kako prepoznati nasilje, kako ukrepati in kam se lahko žrtve obrnejo po pomoč, lahko slišite v pogovoru z vodjo Društva za nenasilno komunikacijo, Katjo Zabukovec Kerin.

Katja Zabukovec Kerin, vodja Društva za nenasilno komunikacijo o tem, kako prepoznati nasilje, kako ukrepati in kam vse se lahko žrtve nasilje obrnejo po pomoč

Včeraj smo spet poročali o partnerskem nasilju, ki se je žal končalo z umorom ženske. Kot poudarja Katja Zabukovec Kerin, je intimnopartnersko nasilje ponavadi dolgotrajno in se stopnjuje. Svojci žrtve, prijatelji, bližnji in sosedje velikokrat vedo za nasilje, a ne ukrepajo pravočasno, umori pa se redkokdaj zgodijo nenadno, temveč so s strani povzročitelja večinoma napovedani.

V nevladnih organizacijah žrtvam omogočamo informacije in pravno pomoč, individualno svetovanje, skupine za samopomoč. Za tiste, ki so tako ogrožene, da ne morejo domov, obstajajo krizni centri, varne hiše in materinski domovi.

Najhujše je možno preprečiti, zato spregovorite o nasilju in ga prijavite. V kolikor morebiti niste zadovoljni z odzivom pristojnih organov, vztrajajte pri prijavah, tudi večkrat, če je potrebno in samoiniciativno ponudite pomoč žrtvi. Vse žrtve nasilja kot tudi njihovi svojci, bližnji, znanci, sosedje lahko pokličete policijo na 113 ali Društvo SOS na 080 11 55, kjer pomoč nudijo 24 ur na dan. Obrnete se lahko tudi na Društvo za nenasilno komunikacijo in številne druge nevladne organizacije, kjer bodo žrtve dobile ustrezno podporo, svojci in bližnje osebe pa informacije o tem, kako lahko žrtvi pomagate.

Nekaj naslovov, kjer najdete pomoč:

Tita Mayer