Davorin Tonkli iz Šoštanja, eden od pionirjev vzgajanja ličink mokarjev pri nas, ima v posebnem izoliranem kontejnerju približno 300 pladnjev. Na vsakem goji od 8 do 9 tisoč ličink. Idealni pogoji zanje so 27 ? in 65 do 70 odstotna vlaga. "Dela je veliko," pravi, vendar obenem dodaja, da je to hrana prihodnosti. Pa naj si bo v obliki prigrizka brez posebne obdelave in v naravni obliki ali kot sestavina moke za peko kruha.

Nenapisana pravila o prehrani ljudi v našem okolju se rahljajo

Davorin Tonkli iz Šoštanja, eden od pionirjev vzgajanja ličink mokarjev pri nas, ima v posebnem izoliranem zabojniku približno 300 pladnjev. Na vsakem goji od osem do devet tisoč ličink. Idealna pogoja zanje sta temperatura 27 ℃ in od 65- do 70-odstotna vlaga. "Dela je veliko," pravi, vendar obenem dodaja, da je to hrana prihodnosti. Pa naj si bo v obliki prigrizka brez posebne obdelave in v naravni obliki ali kot sestavina moke za peko kruha.

"V tem je ogromen potencial. Žuželke ne pridelujejo odpadkov, ampak jih – ravno nasprotno – jedo in predelujejo. Potrebujejo tudi izredno malo prostora, vode in hrane. V Franciji trenutno gradijo največjo vertikalno farmo teh črvov na svetu in zelo veliko investirajo v to." 

Nataša Rašl