Gostja tokratne oddaje Intervju je izvršna direktorica Islandskega Združenja za pravice žensk, Brynhildur Heidar og Omarsdottir. Ob mednarodnem dnevu žensk je, v pogovoru z voditeljico Tito Mayer, povedala kako je živeti na Islandiji, kjer je stopnja enakosti spolov najvišja na svetu, v državi, ki jo že drugič zapored vodi mlada ženska in kjer vsako leto sprejmejo tudi do pet zakonov s področja enakosti spolov, v družbi, kjer se otroci v šolah učijo o feminizmu in enakosti.

"Na Islandiji se otroci v šolah učijo o feminizmu in pomenu enakosti spolov, prizadevamo pa si, da bi izobraževanje uvedli tudi v vrtce"

Gostja tokratne oddaje Intervju je izvršna direktorica Islandskega združenja za pravice žensk Brynhildur Heiðar-og Ómarsdóttir. Ob mednarodnem dnevu žensk je, v pogovoru z voditeljico Tito Mayer, povedala kako je živeti na Islandiji, kjer je stopnja enakosti spolov najvišja na svetu, v državi, ki jo že drugič zapored vodi mlada ženska in kjer vsako leto sprejmejo vrsto zakonov s področja enakosti spolov. Sogovornica je poudarila, da so na Islandiji, kot prvi na svetu, uvedli standard enakega plačila za vsa podjetja in ustanove ter uzakonili sankcije za delodajalce v primeru izvajanja plačne diskriminacije. Gostja pa je spregovorila tudi o tem, zakaj se islandski moški v več kot devetdesetih odstotkih odločajo za koriščenje starševeskega dopusta in zakaj se njihovi otroci v šolah učijo o feminizmu.

 

 

 

Tita Mayer