Boj z rakom se začne pri preventivi, ki vključuje tudi tri presejalne programe za raka – Zora za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, program Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk in program Svit za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki. Podatki Registra raka kažejo, da smo v zadnjih dveh letih odkrivali manj novih primerov raka kot pred epidemijo, v zadnjem letu pa predvsem pri mlajših ženskah do 39. leta starosti odkrijejo premalo predrakavih sprememb na materničnem vratu.

4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku

Boj z rakom se začne pri preventivi, ki vključuje tudi tri presejalne programe za raka – Zora za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, program Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk in program Svit za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki. Podatki Registra raka kažejo, da smo v zadnjih dveh letih odkrivali manj novih primerov raka kot pred epidemijo, v zadnjem letu pa predvsem pri mlajših ženskah do 39. leta starosti odkrijejo premalo predrakavih sprememb na materničnem vratu, izpostavlja docentka doktorica Urška Ivanuš, vodja državnega programa Zora in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Če teh sprememb ne odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj, lahko te ženske zbolijo za rakom. Izkazalo se je, da predvsem mlajše ženske menijo, da ni posebne nevarnosti, če preventivni pregled nekoliko odložiš. Ženskam bi položila na srce, naj ne čakajo – odzovejo naj se na vabilo oziroma se naročijo, če je od zadnjega brisa minilo več kot tri leta. Razloga za odlašanje ni.

Jure Čepin