V naslednjih minutah pa o dokumentih. O osebnih izkaznicah in vozniških dovoljenjih bomo govorili. V roku enega leta bo namreč na področju teh uradnih identifikacijskih dokumentov prišlo do sprememb. Pri osebnih izkaznicah bomo priča posodobitvi, pri vozniških dokumentih pa čez leto dni ne bodo več veljala stara dovoljenja na tridelnem roza obrazcu. Voznice in vozniki ga bodo morali obvezno zamenjati s kartičnim, sicer ne bodo več smeli voziti v prometu. Več Marko Rozman.

Čez eno leto bodo prenehala veljati tudi stara vozniška dovoljenja na tridelnem rožnatem obrazcu

V enem letu se bodo na področju teh uradnih identifikacijskih dokumentov zgodile nekatere spremembe. Pri osebnih izkaznicah bomo priča posodobitvi, pri vozniških dokumentih pa čez leto dni ne bodo več veljala stara dovoljenja na tridelnem rožnatem obrazcu. Voznice in vozniki ga bodo morali obvezno zamenjati s kartičnim.

Osebna izkaznica je javna listina, s katero državljan izkazuje svojo istovetnost in državljanstvo ter s katero lahko potuje v določene države. Varnostne ravni tega dokumenta se v članicah Evropske unije razlikujejo, s tem pa se poveča možnost tudi ponarejanja dokumentov. V boju proti zlorabi se je Evropska komisija odločila za biometrično zaščito. Gre za nov tip osebne izkaznice, ki bo po besedah Alenke Colja iz Ministrstva za notranje zadeve vsebovala več novih varnostnih elementov.

"Biometrične osebne izkaznice bodo imele čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza ter tudi dveh prstnih odtisov. Nove osebne izkaznice bodo nosilke sredstev elektronske identifikacije in kvalificiranega potrdila za elektronski podpis."

Direktiva o vozniških dovoljenjih Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006, ki jo je Republika Slovenija prenesla v svoj pravni red, je določila, da morajo države članice sprejeti vse potrebne ukrepe za preprečevanje vsakršnega tveganja ponarejanja tudi pri vozniških dovoljenjih. Z Zakonom o voznikih je bilo določeno, da morajo vsi imetniki vozniških dovoljenj najpozneje do 30. aprila 2018 zamenjati vozniška dovoljenja, izdana na tridelnem rožnatem obrazcu. Z Zakonom o voznikih je bil rok za zamenjavo pozneje podaljšan. Aleš Mihelič, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrkukturo, poudarja, da večjih zapletov na upravnih enotah v prihodnjih mesecih ne pričakujejo, čeprav ima stara vozniška dovoljenja še več kot 450.000 voznic in voznikov.

"Vozniška dovoljenja v pretekli obliki po 19. januarju 2023 ne bodo več veljavna. Voznice in vozniki ga bodo morali obvezno zamenjati s kartičnim, sicer ne bodo več smeli voziti v prometu."

 

Marko Rozman