Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

V Sloveniji se poučevanje romskega jezika in kulture izvaja zgolj na dveh osnovnih šolah.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že vrsto let podpira izvajanje dopolnilnega pouka maternih jezikov in kultur za otroke drugih jezikovnih in kulturnih skupnosti v Sloveniji. S tem šolskim letom se je s pomočjo Inštituta za narodnostna vprašanja na OŠ Metlika in OŠ Beltinci začela izvedba pouk romskega jezika in kulture. Strokovna sodelavka na OŠ Beltinci, Sandra Rudaš, pravi, da je zanimanje otrok za tovrstne vsebine precejšnje.

»Glede na to, da se je romščina iz roda v rod prenašala preko ustnega izročila, je pisava le eden od izzivov, s katerim se soočamo pri pouku romskega jezika in kulture. Je pa dobro poznavanje maternega jezika je pomembno z več vidikov«, še dodaja Rudaševa.

V Naših poteh smo v minulem letu pogosto prisluhnili skladbam prekmurske zasedbe Romano Glauso oziroma Romski glas. Lani so se v projektu Monte Christo povezali z dr. Milanom Krajncem, mentorjem za družinska podjetja, psihoterapevtom in strokovnjakom za osebni in poslovni uspeh in avtorjem, ki je zasedbo zaokrožil še z nekaterimi drugimi romskimi glasbeniki. Milan Kranjc je avtor besedil, medtem ko sta glasbo za projekt napisala Darko Rudaš in Igor Baranja. Z Darkom Rudašem smo se pred dnevi ob izidu zgoščenke Tu sal mro matiljek – ti si moj metulj, ki je bil eden tistih, ki je uglasbil besedila Milana Kranjca.

Minuli teden je Svet romske skupnosti kot krovna organizacija za spremljanje položaja romske skupnosti v Sloveniji objavil javni razpis za sofinanciranje programov aktivnosti zvez društev, v katere se združujejo pripadniki romske skupnosti, v letu 2022. Med drugim bodo sofinancirani programi za spodbujanje vključevanja romskih otrok in mladih v lokalnih okoljih v programe izobraževanja, programi za spodbujanje aktivacije na trgu dela ter prav tako programi za ozaveščanje večinskega prebivalstva o prisotnosti diskriminatornih praks v vsakdanjem življenju pripadnikov romske skupnosti. Tokratni razpis pa bo nudil tudi sofinanciranje programov, namenjenih ozaveščanju romske skupnosti o preventivnih ukrepih za zajezitev virusa COVID-19 ter ozaveščanju o pomembnosti cepljenja. Na razpis se lahko prijavijo romske zveze, v katero je vključenih najmanj pet romskih nevladnih organizacij. Okvirna višina sredstev za predmetni javni razpis znaša 193.000,00 EUR. Dodeljena sredstva za sofinanciranje v letu 2022 morajo biti porabljena v tekočem letu. Prijavitelji morajo vloge na naslov Sveta romske skupnosti oddati najkasneje do vključno 31. 01. 2022, kar prijaviteljem daje na razpolago zgolj dva tedna za pripravo obširnih programov. V minulem razpisu pa so si v letu 2021 193 tisoč evrov težak proračun na podlagi prijavljenih programov razdelile štiri romske zveze. Največji delež, nekaj čez 73 tisočakov je dobila Zveza Romov Slovenije, ki je prav tako v lanskem letu na razpisu Sveta romske skupnosti za ustvarjanje radijske produkcije prejela več kot 58 tisoč evrov. Kako si bodo tokratni predvideni znesek financiranja razdelile obstoječe romske zveze pa bo znano že v sredini februarja.

16. januarja so v občini Trebnje v sklopu nadomestnih volitev za predstavnika romske skupnosti v tamkajšnjem občinskem svetu naposled izvolili novega predstavnika skupnosti v občini. To mesto je s podporo volivcev dobil 34-letni Matej Breznik, ki se na povabilo o sodelovanju v naši oddaji ni odzval. Smo pa po telefonu poklicali predsednika posebne občinske volilne komisije občine Trebnje, Andreja Mikliča.

Sandi Horvat