Razkošje v glavi

Dr. Simona Kostanjšek Brglez

Umetnostna zgodovinarka s številnimi interesi, ki pravi, da je raziskovanje način življenja

Brglez Simona
foto: Marko Zaplatil

Dr. Simona Kostanjšek Brglez je otroštvo preživela v Studenicah in Poljčanah, kjer je končala tudi osnovno šolo. Šolanje ja nadaljevala na III. gimnaziji v Mariboru. Vseskozi pa je bila povezana z umetnostjo, že v osnovni šoli je pisala pesmi, slikala in bila dejavna v dramski skupini pri Kulturno umetniškem društvu Janko Živko Poljčane pa je bila dejavna tudi v recitacijski in likovni sekciji. Kultura in umetnost sta jo spremljali tudi pozneje, zato se je odločila za študij na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Zakaj jo ravno umetnost tako navdušuje, pravzaprav ne ve, jo pa to navdušenje spremlja že od otroštva. Dolgo sta si v njenem življenju podajali roke likovna in literarna umetnost. Ko se je v srednji šoli odločala, kam naprej, se je odločala med slovenskim jezikom s književnostjo in likovno umetnostjo. Najprej je izbrala prvo in kmalu ugotovila, da jo zelo vleče k drugi. Med študijem je nato spoznala, da jo bolj kot ustvarjanje zanima raziskovanje umetnosti. Pri tem je odločilno vlogo odigrala umetnostna zgodovinarka prof. dr. Marjeta Ciglenečki, ki je predavala s takim žarom, da je Simono Kostanjšek Brglez popolnoma navdušila in tako usmerila njeno nadaljnjo študijsko in raziskovalno pot. Po diplomi se je vpisala na podiplomski študij in se kot mlada raziskovalka zaposlila na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta na ZRC SAZU. Njeno pot bomo spoznali v oddaji Razkošje v glavi.

Ustvarjalnost

Med slikanjem na steno domačega hodnika, 1998

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Z mentorjem in sošolci ob maketi cerkve, s katero so na državnem tekmovanju iz tehnike za učence osnovnih šol osvojili tretje mesto, 2000

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Literarna umetnost

Od nekdaj je rada pisala, zlasti pesnila. Za svoje pesmi oziroma pesniško zbirko Na poti se rodi pesem je leta 2004 prejela Prešernovo nagrado III. gimnazije Maribor. Bila je prva vodja recitacijske sekcije KUD Janko Živko Poljčane, nastopala je na različnih prireditvah in jih tudi povezovala.

Nastop recitacijske sekcije KUD Janko Živko Poljčane na slovesni akademiji ob občinskem prazniku Občine Slovenska Bistrica, 2005

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Likovna umetnost

Odkar pomni, ustvarja. Kot osnovnošolka je z risbami opremila knjižice za smučarski in plavalni tečaj, pripravljala razstave slik in risb, izdelovala voščilnice, pozneje je sodelovala tudi pri snovanju in postavljanju scen za različne prireditve KUD Janko Živko Poljčane, nato pa se je v študijskih letih posvečala predvsem slikanju.

Med ustvarjanjem obleke iz odpisanega knjižničnega gradiva za razstavo Odpisani - poglej skozi moje oči v Univerzitetni knjižnici Maribor, 2007

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Z županom Stanislavom Kovačičem ob otvoritvi razstave cikla slik Jaz in Praga na občini Poljčane, 2010

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Dramska umetnost

Ljubiteljsko gledališče je njen dolgoletni hobi. Že v osnovni šoli je bila dejavna v dramskem krožku, nato je bila članica dramske skupine III. gimnazije v Mariboru in dramske sekcije pri Kulturno umetniškem društvu Janko Živko Poljčane. Leta 2020 so se člani dramske sekcije KUD-a po večletnem premoru spet zbrali in na oder postavili aktualizirano zgodbo o Pepelki, ki govori o vplivu in posledicah sodobne tehnologije.

Nastop dramske skupine III. gimnazije Maribor v amfiteatru Pedagoške fakultete UM, 2003 (tretja z leve)

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Dramska sekcija KUD Janko Živko Poljčane - uprizoritev šole nekoč, ob 200-letnici šolstva v Poljčanah, 2009

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Raziskovanje

Dr. Simona Kostanjšek Brglez seveda ne preučuje samo baročne cerkvene umetnosti. Zanimiv je naslov njene doktorske disertacije: Antična mitologija v likovni umetnosti 20. in 21. stoletja na Slovenskem.

S kiparjem Stojanom Batičem v njegovem ateljeju med raziskavami za disertacijo, 2014

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Predavanja

Ob raziskovanju si prizadeva tudi za promocijo kulturne dediščine, o kateri redno predava, saj verjame, da jo bodo ljudje, ko jo bodo spoznali, tudi cenili.

Predavanje o župnijski cerkvi sv. Jerneja v Slovenski Bistrici v okviru projekta Dnevi evropske kulturne dediščine, 2011

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Terensko delo in odkritja

V veliko zadovoljstvo ji je terensko delo, ki ji omogoča neposreden stik s kulturno dediščino, poleg tega pa je največ odkritij povezanih ravno s terenskim delom, saj se vedno najde kakšno presenečenje.

Ob prvem pomembnejšem odkritju - kipu sv. Janeza Nepomuka kiparja Jožefa Strauba pri slivniškem dvorcu, 2010

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Z restavratorjem Binetom Kovačičem med čiščenjem stenske slike Janeza Vidica v Mariboru, 2018

foto: Janez Jemec

Prva javna predstavitev slik dunajskega slikarja Leopolda Kupelwieserja iz kapele slivniškega dvorca v župnijski cerkvi v Slivnici, 2018

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Slovenska Bistrica

Dr. Simona Kostanjšek Brglez je raziskovalka na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU, kjer je zaposlena pri projektu Umetnost za turizem. Zadnja tri leta se raziskovalno posveča zlasti arhitekturi, kiparstvu in slikarstvu v Slovenski Bistrici in okolici, sicer pa se ukvarja z baročno cerkveno umetnostjo, pa tudi s profano ikonografijo in moderno umetnostjo. Slovenska Bistrica je zanimivo mesto, ki je širše manj znano, pa vendar se ponaša z zelo zanimivo dediščino.

V slavnostni dvorani bistriškega gradu med pripravljanjem monografije o Slovenski Bistrici, 2021

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Terensko delo za monografijo o Slovenski Bistrici, 2021

foto: Igor Unuk

Mostovi

Dr. Simona Kostanjšek Brglez pa se ne posveča samo arhivskemu delu, preučevanju različnih arhitekturnih, kiparskih in slikarskih spomenikov, nastalih v različnih obdobjih. Prestopa tudi reko, ki deli dva bregova: gospodarstvo in znanost. Oziroma v njenem primeru umetnost in turizem. Tu uspešno sodeluje s projektnim partnerjem, turistično agencijo Sajko turizem. Sad tega sodelovanja so tudi štirje novi itinerariji, ki temeljijo na kulturni dediščini. Sicer pa se kot raziskovalka povezuje tudi z drugimi akterji na področju turizma in sodeluje v raznih delavnicah na temo oblikovanja turističnih proizvodov. Turistični proizvodi, ki so jih uspešno zastavili in umestili v program turistične agencije Sajko turizem, so Jernejeva pot in Slovenska Bistrica, Kulturni in naravni biseri Pohorja, Haloz in Dravinjske doline, Utrip srednjeveških trgov in Po poti plemstva na slovenjebistriškem.

Vodenje članov ekipe projekta Industriopolis po Slovenski Bistrici, 2021

foto: Igor Unuk

 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Potovanja

Na gradu Eltz v Wierschemu, 2012

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Hribi, gore

S Planinskim društvom Poljčane na Triglavu, 1997

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Kinologija

S psom Kimijem na državnem prvenstvu šolanih psov v Mariboru, 2010

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

Pred revirjem s svojim in Kimijevim portretom, delom učencev Osnovne šole Minke Namestnik - Sonje, Kinološko društvo Slovenska Bistrice, 2011

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez

S psom Kimijem na regijski tekmi šolanih psov v Trbovljah, 2011

foto: Arhiv Simona Kostanjšek Brglez