Projektna ekipa LIFE Lynx je objavila drugo poročilo o spremljanju doselitev risov v Sloveniji in na Hrvaškem. S pomočjo različnih metod spremljanja stanja so ugotovili, da je bilo v sezoni 2020/2021 na območju slovenskih Dinaridov prisotnih vsaj 24 odraslih risov, kar je malenkost več kot v preteklem obdobju. Dodatnih pet risov ima svoje teritorije na območju Alp v Sloveniji, kamor so jih doselili aprila lansko leto. Izvedena je bila tudi javnomnenjska raziskava, ki kaže, da ima slovenska javnost pozitivno stališče do risa. Doselitvi in ohranitvi risov v naših gozdovih so naklonjeni zlasti lovci in splošna javnost. Rok Černe, vodja projekta LIFE Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije je v pogovoru z Markom Rozmanom poudaril, da je verjetnost, da sprehajalec sreča risa v naravi, skoraj nična.

Projektna ekipa LIFE Lynx je na svoji spletni strani objavila drugo poročilo o spremljanju doselitve risov v Sloveniji in na Hrvaškem

Projektna ekipa LIFE Lynx je objavila drugo poročilo o spremljanju doselitve risov v Sloveniji in na Hrvaškem. Ob pomoči različnih metod spremljanja stanja so ugotovili, da je bilo v sezoni 2020/2021 na območju slovenskih Dinaridov prisotnih vsaj 24 odraslih risov, kar je malenkost več kot v preteklem obdobju. Dodatnih pet risov ima svoje teritorije na območju Alp v Sloveniji, kamor so jih doselili aprila lani. Izvedena je bila tudi javnomnenjska raziskava, ki kaže, da ima slovenska javnost pozitivno stališče do risa. Doselitvi in ohranitvi risov v naših gozdovih so naklonjeni zlasti lovci in splošna javnost.

Ob pomoči 76 lovcev so z več kot 200 avtomatskimi kamerami v Sloveniji spremljali rise na 4000 km² velikem območju. Ugotovili so, da je bilo v dinarskem delu Slovenije v sezoni spremljanja 2020/2021 prisotnih 24 odraslih risov, od teh so tri rise fotografirali tudi na Hrvaškem. Na območju Slovenije in Hrvaške so skupno opazili sto odraslih risov. Skupno so v Sloveniji v zadnjem obdobju potrdili pet legel risjih mladičev na območju Dinaridov, kar je več kot v prejšnjem obdobju. Prvo leglo risov pa so potrdili tudi v Julijskih Alpah.

Rok Černe, vodja projekta LIFE Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije, sicer poudarja, da je verjetnost, da sprehajalec sreča risa v naravi, skoraj nična.

"Risi se izogibajo človeka in živijo v gozdovih. Za enega naključnega sprehajalca, da bi videl risa, je to izredno srečen dogodek, in če komu uspe, mu želim le lep pogled."

Marko Rozman