Aktualna tema

"V tem predelu sveta se počutim zelo domače"

Dubaj je mesto mladih, ki prihajajo z vsega sveta. Zakonodaja jim namreč omogoča ustanovitev podjetja in relativno enostavno poslovanje

IMG_20211018_211046_resized_20211224_101513042
foto: Marko Rozman

Slovensko-arabski poslovni svet je organizacija, ki razvija trgovinske in gospodarske odnose med Slovenijo in arabskimi državami ter ponuja pomoč pri vzpostavljanju poslovnih stikov med gospodarstveniki. Sedež je v Dubaju, torej v Združenih arabskih emiratih. Karin Pečelin, generalna sekretarka sveta, poudarja, da se o arabskem svetu predvsem zadnje mesece govori veliko tudi zaradi Expa.

Temu pritrjuje tudi Iztok Franko, ki s svojim podjetjem Pesakrompir premaguje izzive na arabskem trgu. V Dubaj ga je odnesla želja po tem, da izkusi puščavo. Poleg avtomobilizma se v zadnjih mesecih povezuje s slovenskimi gospodarskimi akterji na največjem sejmu na svetu.

Dubaj je torej mesto mladih, ki prihajajo z vsega sveta. Zakonodaja jim namreč omogoča ustanovitev podjetja in relativno enostavno poslovanje. To ustreza tudi nekaterim Slovencem. Med njimi je tudi profesionalni fotograf Črt Slavec.

Izjemno pomembno vlogo, številnim neznano je imela tudi Slovenka, ki je dve leti kot nadzornica gradbišča sodelovala pri graditvi največjega sejma na svetu. Inženirka Julija Gruden poudarja, da je v določenem obdobju hkrati na gradbišču sodelovalo več kot trideset tisoč delavcev. V Dubaju pa je oblast sicer prebivalce presenetila tudi z revolucionarno novostjo.