Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu strokovnjaki opozarjajo, da so oboleli še vedno stigmatizirani, pri čemer pa so diskriminacije v največji meri deležni v zdravstvenem okolju.

Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu strokovnjaki opozarjajo, da so oboleli še vedno stigmatizirani, pri čemer pa so diskriminacije v največji meri deležni v zdravstvenem okolju

V Sloveniji naj bi živelo okoli tisoč ljudi z virusom HIV, kar desetina za svoje bolezen ne ve. V nevladni organizaciji Legebitra nudijo podporna svetovanja okuženim osebam in omogočajo testiranje za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Vodja testiranja Mitja Ćosić:

"Ves čas med pandemijo smo opozarjali, da se testiranje ne sme prekinjati, ker lahko zelo hitro izničimo dobre rezultate. Če se ne odkrije okužba, se ta lahko nenadzorovano širi naprej."

V letu 2019 so opravili 1400 testiranj, v lanskem letu pa 500 manj. Zaradi epidemije so bili primorani zmanjšati obseg testiranja, letos se je ta vrnil na običajno raven. Zaenkrat so odkrili 28 okužb, eno več kot lani. Janez Tomažič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana:

"Lansko leto smo mislili, da bo imel covid hujše posledice glede testiranja in dostopa do zdravstva. A tu ne opažamo hudih odstopanj, tako da smo kar presenečeni."

V svetovnem merilu je med letoma 2019 in 2020 upadlo število novih primerov za več kot 20 %. To Svetovna zdravstvena organizacija pripisuje zmanjšanju obsega testiranja, posledica tega pa je manjše število na novo okuženih. Opozarja, da so številke najbrž nerealne, zato jih skrbi, da se oddaljujemo od skupnega cilja, ki je eliminacija aidsa do leta 2030.

Eva Lipovšek