Človek se v življenju pogosto sprašuje o svoji prihodnosti ter o prihodnosti sveta nasploh. Ob tem kaj hitro ugotovi, da je veliko odvisno od njega samega. Bo spoštoval sočloveka in skrbel za čisto naravo? Mesta naj bi bila v prihodnosti torej pametna in zelena. Približen vpogled v prihodnost ter v nekatere okoljske rešitve nudi svetovna razstava Expo z idejami, ki jih obiskovalci lahko spoznavajo v številnih paviljonih. Eno izmed njih ima tudi Slovenec. V 500 dneh bi tako rad v sklopu znanstvenoraziskovalnega projekta preplaval svet. O tem in še drugih neverjetnih idejah, ki se predstavljajo na Expu, v oddaji Prvi na Expu, ki jo je pripravil Marko Rozman.

Približen vpogled v prihodnost ponuja svetovna razstava Expo z idejami, ki jih obiskovalci lahko spoznavajo v številnih paviljonih

Človek se v življenju pogosto sprašuje o svoji prihodnosti ter o prihodnosti sveta nasploh. Ob tem kaj hitro ugotovi, da je veliko odvisno od njega samega. Bo spoštoval sočloveka in skrbel za čisto naravo? Mesta naj bi bila v prihodnosti torej pametna in zelena. Svetovno razstavo Expo si je do danes v živo ogledalo že skoraj pet milijonov obiskovalcev, več kot 23 milijonov pa je ogled opravilo virtualno. Na njej sodeluje 192 držav, kar je največ v zgodovini, in prvič v zgodovini ima ob tem vsaka država svoj paviljon. Nad vsem tem so navdušeni tudi obiskovalci, ki prihajajo z vseh koncev sveta.

"Do zdaj sem obiskal pet svetovnih razstav Expo. Bil sem v Šanghaju, Jeosuju, Milanu, Astani in tokrat sem obiskal tudi Dubaj. Rad obiskujem Expo, ker srečam ljudi z vseh koncev sveta. Rad spoznavam kulture posameznih narodov – ples, glasbo in pop kulturo. Tokratni Expo je velikanskih razsežnosti, zato ga bom obiskal petkrat, vsakič po dva tedna."

Expo torej ponuja približen vpogled v prihodnost ter v nekatere okoljske rešitve z idejami, ki jih obiskovalci lahko spoznavajo v številnih paviljonih. Eno izmed njih ima tudi Slovenec, maratonski plavalec Martin Strel, s projektom World Swim. Idejo bo v prihodnjijh dneh predstavil tudi v Dubaju prek drugega projekta 50 za 50, kar pomeni 50 km za 50 let – to je celotna pot od Burj Al Araba do Etihad muzeja, ki je dolga petdeset kilometrov, Združeni arabski emirati pa letos praznujejo petdeseto obletnico svoje ustanovitve.

World Swim je znanstvenoraziskovalni projekt, s poudarkom na ozaveščanju, h kateremu bi radi pritegnili vse starostne skupine ter ga s pozitivno motivacijo spremenili v gibanje. Gre za plavanje, ki bo trajalo 500 dni, v tem času se bo obiskalo 130 držav in naredilo približno 110.000 km ladijske poti. S projektom želijo ugotoviti, znanstveno raziskati in obvestiti ljudi, kakšno je dejansko stanje voda in narave na Zemlji.

"Mi smo na poti navzdol, kar zadeva ekološke razmere v svetu. Jaz pa bi zadeve obrnil navzgor. In sem tudi prepričan, da jih bom. Ta projekt bo spremenil svet, predvsem pa razmišljanje ljudi."

 

Karmen Švegl, Marko Rozman