Kaj pričakujejo in si želijo Slovenci v sosednjih državah: od šolstva, gospodarstva do politike matične države in parlamentarnega zastopstva

Med najpomembnejše izzive vsekakor sodi izobraževanje v maternem jeziku od vrtca do univerze. To velja tudi za Slovence na Hrvaškem. Predsednica njihove krovne organizacije Zveze slovenskih društev Barbara Riman pa si želi tudi več posluha matične države in njeno pomoč pri krepiti položaja slovenske manjšine na Hrvaškem.

Kaj ponuditi rojakom in vsem preostalim v Narodnem domu v središču Trsta? Uskladitev različnih pričakovanj bo eden od pomembnejših izzivov, ugotavljata predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, zadovoljna zaradi vračanja in oživljanja stavb, ki imajo za slovensko narodno skupnost v Furlaniji - Julijski krajini poseben pomen. Med te sodi tudi Trgovski dom v Gorici.

Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss se bo na parlamentarnih volitvah vnovič potegovala za ta mandat. Delo še ni dokončano, energije pa ima še vedno dovolj, pravi.

Suzana Weitlaner, predsedujoča sosvetu slovenske narodne skupnosti pri uradu avstrijskega zveznega kanclerja, pa si med drugim želi več srečanj s pristojnimi ministri, predvsem z ministrom za izobraževanje. Zakaj? Razlog je, seveda, jezik.

Prisluhnite.

Mateja Železnikar