Državno odvetništvo je vložilo prvo tožbo, s katero naj bi od domnevnega organizatorja protesta izterjalo stroške policijskega varovanja shoda.

Državno odvetništvo je vložilo prvo tožbo, s katero naj bi od domnevnega organizatorja protesta izterjalo stroške policijskega varovanja shoda.

Tožbeni zahtevek državnega odvetništva naj bi znašal okoli dva tisoč evrov. Prva, od predvidnih več kot 30-ih tožb, je bila poslana na naslov, enega najbolj vidnih petkovih protestnikov, Jaše Jenulla. Strokovna javnost meni, da gre za pritisk na demokracijo in tipičen primer tožb s katerimi se ustrahuje in utiša aktiviste. Denarna kazen je popolna avtoritativna novost meni pravnica in aktivistka Barbara Rajgelj:

"Ta grožnja z denarjem se ujame s kapitalistično grožnjo – v smislu saj gre samo za denar. Toda ta denar je eksistenca. In to je za nekatere je to hujše kot dve ali tri mesečni zapor."

Tožba je zgolj vrh ledene gore - gre zgolj za še eno dejanje, ki dokazuje kako vlada zlorablja državne institucije, dejanje komentira Jenull. V času protestov smo priča tipičnim mehanizmom totalitarnega režima s katerimi se ustrahuje posameznike, ki bi se bili pripravljeni izpostaviti. Od pritiskov in žaljenja na spletu, do visokih kaznih ter številčnih policistov, ki varujejo nenasilne proteste. Na splošno je interes vsake oblasti utišati oporečnike – kako to naredi, je odvisno od režima. Nihče nima rad, da mu kritiki nastavljajo ogledalo – toda zrela politika razume, da je kritična misel in njeno izražanje del demokratične ureditve. Protesti predstavljajo demokratično pravico do izražanja nestrinjanja, ki so - dokler ne gre za nasilje - dobrodošli pove profesor za filozofijo Peter Klepec:

"Spomnil bi na zgodovinsko izkušnjo: maja 1968 je francoski predsednik na protestih v Parizu odločno zavrnil, da bi aretiral Sartra. Dejal je, da se Voltaira pač ne aretira. Če živimo v demokratični razsvetljenski družbi se mi zdi, da je treba biti pripravljen pustiti pravico nestrinjanja tudi s tistimi, s katerimi bi se drugače na smrt skregali."

Sicer bomo imeli velike težave pri reševanju drugih problemov, ki niso povezani s politiko, napetosti v družbi, ki jih je že tako veliko, se bodo zgolj stopnjevale.

Urška Valjavec