Pot po Logarski dolini je tematska, naravoslovno-etnografska pot

Turistična zveza Slovenija je letos že 30. leto zapored objavila tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Gre za vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti mest, vasi, krajev, glampingov, hostlov, tematskih poti ter mestnih, trških in vaških jeder. Tudi letos so tako izbirali naj tematske poti, pri tem s Turistično zvezo Slovenije sodelujeta še Zavod za gozdove Slovenije in Outdoor Slovenija, in izmed 37 prijavljenih je zmagala Pot po Logarski dolini.

Pot

Ta naravoslovno-etnografska pot je 20 let dobro služila svojemu namenu, vendar jo je bilo treba prenoviti. Komaj so se za tak korak dogovorili, pa je v Logarski dolini orkanski veter podrl veliko dreves in tako se je najprej začela sanacija po naravni ujmi. Tej je leta 2018 sledil še en vetrolom in sanacija poti je zastala.

Snovalci so si zato vzeli čas in še enkrat premislili, katere vsebine naj ponudijo na poti. Odločili so se, da ne bodo dodajali nič novega, ampak bodo predvsem izpostavili tiste točke, ki jih želijo poudariti domačini, naravovarstveniki in varstveniki kulturne dediščine in ki so v Logarski dolini res vredne ogleda in varovanja. Več o Poti po Logarski dolini v oddaji Nedeljska reportaža.

Sogovorniki

Jože Prah, predsednik komisije za izbiro naj poti, Zavod za gozdove Slovenije.

Marko Slapnik, načrtovalec prenove Poti po Logarski dolini in vodnik po naravi.

Jernej Slapnik, vodnik, ohranjevalec in pripovedovalec solčavskega izročila.

 

Izbira naj poti

Letošnje izbiranje naj tematske poti je zaznamoval tako imenovani koronski čas, kljub temu pa se je prijavilo kar 37 tematskih poti, je povedal predsednik komisije za izbiro naj poti Jože Prah iz Zavoda za gozdove. Tudi letos so si člani komisije pripravili natančen elaborat in urnik obiska posamezne tematske poti.

 

Trasa poti

Tematska pot po Logarski dolini je nekakšen preplet vsebin, ki pomagajo obiskovalcem, da lažje vzpostavijo stik z naravo in krajinskim parkom.

Pot poteka skozi celotno dolino in se začne v Logu, v spodnjem delu doline malo nad kmetijo Logar.

Prva opazna točka na poti je sprehod ob potoku Črna do njenega izvira.

Tu je miren kotiček, ki je kot nalašč, da se obiskovalec najprej sprosti in približa naravi in tako postane dovzetnejši za vse, kar ga obdaja in čaka na poti.

Pot potem vodi skozi vso dolino do slapa Rinka, dolga je sedem kilometrov.

Načrtovalci prenove poti pa so pri tem izbrali tak način, da so pot razdelili na več krajših delov, ki so vsebinsko zaključeni. Če obiskovalec prehodi celotno pot, potem naleti na pet tematskih sklopov, ki združeni dajo sliko celotne doline. Lahko pa se odloči le, da bo prehodil del te poti, pove Marko Slapnik, načrtovalec prenove poti in vodnik po naravi.

Vodnik po Logarski dolini je tudi Jernej Slapnik, ki doživeto in v narečju pove zgodbo o gozdarjih – o olcarjih.

Od gozdarske – olcarske bajte vodi pot naprej do slapa Palenk.

Logarska dolina čuva številne pravljične skrivnosti, ki so že od nekdaj burile domišljijo.

Potem se odpre pogled na severno steno Ojstrice.

Zanimivosti in ...

Kako naprej?

Ob vsem tem se seveda postavljajo vprašanja, kako je bilo s pridobivanjem soglasij za traso poti po zasebnih zemljiščih in kdo bo to pot vzdrževal in zanjo skrbel. Marko Slapnik nam je med drugim povedal, da je to urejeno v dogovoru z lastniki parcel. Za vzdrževanje poti pa bo skrbel režijski obrat občine Solčava.

Pot po Logarski dolini ni edina znamenitost Solčavskega, tu je tudi pred leti prenovljena panoramska cesta in še veliko drugega. Kot nam je povedal Marko Slapnik, bodo te zgodbe in poti povezali med seboj.

Zakladi

 

Milan Trobič