Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Katere zgodbe so nam iz leta 2021 najbolj ostale v spominu in na kaj bomo v letošnjem letu še bolj pozorni?

Leto za nami je tudi v romski skupnosti pustilo poseben pečat. Še vedno je naša življenja narekovala in omejevala epidemija. Zaradi številnih ukrepov njene zajezitve je nekoč barvito in živahno romsko življenje včasih malce zaspalo. A samo na videz. Kljub temu smo skupaj z vami obeležili več pomembnejših dogodkov in vam približali še več osebnih zgodb Romov iz Slovenije.

V minulem letu smo z oddajo obiskali kar nekaj romskih naselij po različnih občinah po državi. V občinah, kjer živijo pripadniki romske skupnosti smo naslovili večje izzive, s katerimi se soočajo. Eden večjih še vedno ostajajo neurejene bivanjske razmere. V občini Kuzma živi približno 100 Romov, kar predstavlja 6 odstotkov prebivalstva v občini. Živijo v treh zaselkih; Doliču, Gornjih Slavečih in Kuzmi. Monika Sandreli se je odpravila v ta del Goričkega, kjer se je srečala z županom občine, Jožefom Škaličem, ki je med drugim povedal, da Romi v občini niso bili nikoli zapostavljeni, dobijo vse kar dobijo tudi drugi občani.
V letu 2021 smo obeležili tudi pomembnejše mejnike: 8. aprila 2021 je minilo petdeset let od prvega svetovnega kongresa v Londonu, ko so se predstavniki Romov iz štirinajstih držav udeležili prvega kongresa, ki je leta 1971 potekal od 4. do 8. aprila. Na njem so se odprla pomembna vprašanja o romskem jeziku, zgodovini, političnem aktivizmu, genocidu nad Romi in življenju Romov, o njihovem siromaštvu in položaju v družbi. Zbudil se je romski aktivizem. Naše največje romsko naselje pri nas, naselje Pušča pri Murski Soboti, pa je obeležilo sto deset let obstoja. S predstavnikom romske skupnosti v občinskem svetu mestne občine Murska Sobota, Darkom Rudašem, smo se sredi oktobra, le nekaj dni pred slavnostnim obeležjem 110. obletnice naselja, sprehodili skozi Puščo.

V lanskem letu smo veliko poudarka dali tudi izobraževanju Romov v Sloveniji. Končali so se številni projekti, ki so v več letih delovanja, ne samo, da nudili zaposlitev pripadnikom romske skupnosti, ampak tudi dodatno učno pomoč otrokom v nekaterih naseljih po državi. Avgusta se je tako po petih letih delovanja končal projekt Skupaj za znanje Centra za šolske in obšolske dejavnosti. Ob koncu projekta je delovalo 26 romskih pomočnikov v 29 osnovnih šolah na območju severovzhodne in jugovzhodne Slovenije, nekateri romski pomočniki pa so delovali tudi v vrtcih. Vzpostavljena pa je bila tudi mreža sedmih večnamenskih centrov v romskih naseljih, kjer so se dnevno izvajale dodatna učna pomoč in druge izobraževalne, ustvarjalne in športne aktivnosti. Delovno mesto romskega pomočnika je s 1. septembrom postalo sistematizirano delovno mesto, kar pa ni zagotovilo zaposlitev vsem romskim pomočnikom in se je za romskega pomočnika odločilo le nekaj osnovnih šol po Sloveniji.

Drugi večji projekt, ki se je izkazal kot enega boljših primerov prakse pa je bil projekt večnamenskih romskih centrov. Sedem centrov v različnih regijah so bili leta 2017 vzpostavljeni s pomočjo javnega razpisa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Eden bolj aktivnih centrov je bil večnamenski romski center Dolinsko v Dolgi vasi.

Smo pa v lanskem letu prepotovali tudi kar nekaj kilometrov. Ne samo z glasbo. Poleti smo se skupaj z vami odpravili v eno od evropskih metropol, kjer smo obiskali kar nekaj organizacij, ki delajo z in za romsko skupnost v Parizu.

Skupaj z Drugo godbo pa je Prvi program Radia Slovenija poskrbel za pravo glasbeno poslastico. V septembru smo zaplesali na enem boljših koncertov romske pihalne glasbe pri nas, ko je v mariborskem narodnem domu v sklopu promocijske turneje po Evropi, gostoval trenutno številka ena med romskimi pihalnimi orkestri, orkester Džambo Aguševi. Ta je priljubljen tudi na drugi strani radijskih sprejemnikov, saj ste ga poslušalci večkrat izbrali za eno bolj priljubljenih zasedb, njihovo skladbo Arriba Macedonia pa izbrali za tujo skladbo leta 2021. Posnetku koncerta pa smo prisluhnili v začetku decembra na Prvem.

Sandi Horvat