Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Kdo se poteguje in še pomembneje kdo bo odnesel lovoriko domače in tuje skladbe Naših poti 2021?

Leto 2022 bomo v Naših poteh začeli z že tradicionalnim letnim izborom skladb. Skladbo leta smo prvič izbirali leta pred trinajstimi leti, ko je slavila zasedba Gitano Band s skladbo Stari cigan.

Tudi tokrat sta za lasten izbor skladb leta, ki bodo zatem skušale pridobiti tudi vašo naklonjenost, najprej poskrbela oba urednika. Iz zmagovalk meseca, ki smo jih s poslušalci izbrali v minulem letu, pa smo s točkovanjem in zatem najboljšim skupnim seštevkom izluščili še po dve kandidatki za končno letno glasovanje po telefonu.

V prvem delu oddaje smo se srečali z glasbenim izborom obeh urednikov. Za domači skladbi leta 2021 sta izbrala skladbi »Lachi Rat« skupine Romano Glauso in »Ciganica v belom« zasedbe Mala mestna muzika, za tuji skladbi leta pa »Arriba Macedonia« Orkestra Džambo Aguševi in »The Trumpeter's Lament« orkestra Fanfare Ciocarlia. V drugem delu oddaje pa sledi še predstavitev skladb zmagovalk po mnenju poslušalcev, na domačem delu sta to skladbi Cold Morning mariborskega glasbenika Damirja Mazreka in Zheton primorskega kitarista Tea Collorija. Na tujem delu pa se bosta za glasove pomerila Monika Lakatos s skladbo Na ker – na ker in Sebas de la calle s skladbo Óyeme.

Na domačem delu je prepričljivo zmagala skladba »Ciganica v belom«. V začetku oktobra je založba ZKP RTV Slovenija v sodelovanju s Prvim izdala vznemirljiv album z naslovom »Žalostinke po razkriško«. Pesmi zanj je prispeval pesnik in pisatelj preleških korenin Vlado Žabot, zelo posebno poezijo pa je uglasbil skladatelj in glasbenik Rudi Pančur. Skladbe je napisal za akustično zasedbo Mala mestna muzika. Album »Žalostinke po razkriško« navduši z razpoloženji mejne pokrajine ob Muri in tudi širšega panonskega prostora pa tudi s čarobno glasbeno starogradsko patino. In z njega je tudi zmagovalna skladba z romskim priokusom Ciganica v belom.

Na tujem delu pa je prav tako suverena zmagala skladba »Arriba Macedonia« trenutno številke ena med makedonskimi romskimi pihalnimi orkestri - Orkester Džambo Agúševi. Razgibani zmagovalni single »Arriba Macedonia« je z njegovega zadnjega albuma »Brasses For The Masses«. V sklopu promocijske turneje po evropskih odrih je prestižni pleh orkester septembra lani obiskal Maribor in navdušil z vročim koncertom, ki smo mu prisluhnili decembra na Prvem.

 

Sandi Horvat