Dr. Damjan Osredkar je nevrolog za otroke. Ko smo ga obiskali na Pediatrični kliniki, ni mogel skriti navdušenja nad napredno terapijo, ki je zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Sprejel nas je z besedami: »Vidim, da se tudi v težkih časih med epidemijo na marsikaterem medicinskem področju odvijajo zelo dobre zgodbe!« Doktorju Osredkarju prikimavamo tudi na Prvem. Za današnji prednovoletni čas je kolega Iztok Konc je izbral tri dosežke slovenske medicinske stroke, ki nam v času, ko nas skrbi za slovenski zdravstveni sistem, upravičeno vlivajo upanje in optimizem.

Foto: Radio Slovenija, Prvi

Poudarjamo tri dosežke slovenske medicine v letu 2021

Dr. Damjan Osredkar je nevrolog za otroke. Ko smo ga obiskali na Pediatrični kliniki, ni mogel skriti navdušenja nad napredno terapijo, ki je zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Sprejel nas je z besedami: "Vidim, da se tudi v težkih časih med epidemijo na marsikaterem medicinskem področju odvijajo zelo dobre zgodbe!"
Doktorju Osredkarju prikimavamo tudi na Prvem. Za današnji prednovoletni čas smo izbrali tri dosežke slovenske medicinske stroke, ki nam v času, ko nas skrbi za slovenski zdravstveni sistem, upravičeno vlivajo upanje in optimizem.

Za prvo dobro novico s področja medicine za leto 2021 smo odšli na Pediatrično kliniko v Ljubljani. V zdravniški sobi v četrtem nadstropju nas je sprejel otroški nevrolog dr. Damjan Osredkar. Če je moral deček Kris na zdravljenje v Združene države Amerike in je denar za njegovo zdravilo zbirala vsa Slovenija, lahko od letošnjega decembra to najdražje zdravilo na svetu otroci prejmejo tudi doma v Sloveniji, na Pediatrični kliniki; denar za zdravljenje pa v celoti pokrije zdravstvena zavarovalnica.

Druga dobra novica s področja slovenske medicine za leto 2021 pa prihaja z Onkološkega inštituta v Ljubljani. Tam so prvi v Evropi in drugi na svetu dobili dovoljenje za klinično študijo novega genskega zdravila za zdravljenje raka. Novo zdravilo sta že prejela prva dva bolnika s karcinomom kože. Osrednja junaka te novice sta dr. Maja Čemažar in akademik Gregor Serša z Oddelka za eksperimentalno onkologijo. "Nova genska terapija raka uniči od znotraj; rakave celice umrejo, zdravo tkivo pa se obnovi," pojasnjuje dr. Čemažar.

Dr. Matjaž Jeras s Fakultete za farmacijo pa je kot raziskovalec sodeloval v širši strokovni ekipi pri razvoju novega zdravila za zdravljenje raka na prostati. Rezultati klinične študije so več kot obetavni. "Zdravilo je zavrlo razraščanje rakavih celic, preživetje bolnikov z rakom na prostati se je podaljšalo," so sporočili raziskovalci.

Iztok Konc