Big Band RTV Slovenija se predstavi

Urban Koder

Portretna oddaja

65135752_urban-koder_foto-stane-srsen-1a
Urban Koder
foto: Stane Sršen

Oddaja je posvečena Urbanu Kodru. Koder je bil eden najbolj raznovrstnih skladateljev in glasbenikov. Deloval je na številnih področjih – pisal je glasbo za radijske igre, otroške igre, gledališče, filme, ustvaril številne šansone, v mladosti pa je bil odličen trobentač; igral je v Plesnem orkestru Radia Ljubljana in vodil svojo zasedbo – Ljubljanski jazz ansambel.

Rodil se je 4. marca 1928 v Ljubljani. S šestimi leti so ga starši vpisali v glasbeno šolo. Leta 1955 je dokončal študij medicine, vendar zaradi osebnih razlogov ni opravil prakse, pač pa se je raje posvetil glasbi. Že leta 1942 je začel igrati trobento in že istega leta je tudi igral pri zasedbi Veseli berači. Leta 1945 se je kot trobentač zaposlil v Plesnem orkestru Radia Ljubljana. Koder je v orkestru igral do leta 1970 in kot solist pomembno prispeval k njegovemu razvoju.
Leta 1953 je zbral in vodil zasedbo Solisti Plesnega orkestra – pozneje se je preimenovala v Ljubljanski jazz ansambel. V svoji 14-letni karieri je skupina izdala 4 samostojne plošče, med drugim tudi prvo jazzovsko v povojni Jugoslaviji. Leta 1970 je prenehal z igranjem trobente in se zaposlil kot glasbeni urednik na Televiziji Ljubljana in tam pisal in skrbel za številne oddaje. Upokojil se je leta 1989.

Koder v Ljubljani ni uradno doštudiral glasbe, obiskoval pa je predavanja kompozicije in dirigiranja na akademiji. Leta 1969 je odšel v Rim na izobraževanje; tam je med drugim nadgrajeval svoje znanje tudi pri Henriju Manciniju. Kot skladatelj filmske glasbe je prvič nastopil leta 1965, ko je z glasbo opremil kratki igrani eksperimentalni film Sam, leta 1970 pa je z glasbo opremil svoj prvi celovečerni film Onkraj Jožeta Galeta. Sledilo je še 18 celovečernih filmov, za katere je Urban Koder napisal avtorsko glasbo. Zelo veliko glasbe je napisal tudi za gledališke predstave in radijske igra – za slednje je na Festivalu jugoslovanske radijske igre v Ohridu prejel mnogo nagrad. Posebno pozornost je Koder posvečal tudi šansonom – napisal je cikel več kot 80-ih uglasbitev pesmi slovenskih in tujih pesnikov. Sodeloval je s Franetom Milčinskim - Ježkom in uglasbil številne njegove pesmi.

Urban Koder je bil med začetniki ali utemeljitelji tako na področju slovenskega jazza kot tudi scenske glasbe v radijskih igrah ter med vodilnimi ustvarjalci na področju gledališke scenske glasbe, filmske glasbe in šansona. Čeprav je opus Urbana Kodra raznovrsten, je umetniško dovršen.

Zapustil nas je 9. januarja 2019.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih