Marsikdo torej nima možnosti, da bi božična praznovanja, ki jih povezujemo s preživljanjem časa s svojo družino, jih preživel s svojimi najbližjimi. Med njimi so ljudje s posebnimi potrebami, ki bivajo v bivalnih enotah. Kako bo pri njih zadnje dni starega leta, se je v ljubljanski enoti Sonček pozanimala Eva Lipovšek.

Praznovanje božično-novoletnih praznikov povezujemo s preživljanjem časa s svojo družino. A marsikdo nima možnosti, da bi jih preživel s svojimi najbližjimi. Med njimi so tudi osebe s posebnimi potrebami.

Veliko oseb s posebnimi potrebami živi v bivalnih enotah, kjer jim nudijo varstvo, nego in zaposlitev pod posebnimi pogoji. Ena takšnih je bivalna enota Sonček v Ljubljani, kjer bo tudi za čas praznikov živahno, saj bo le polovica uporabnikov odšla domov. Pred božičnim večerom smo jih v Sončku obiskali in preverili, kako bodo preživljali zadnje izdihljaje starega leta.

Uporabnico Andrejo smo vprašali, kakšen bo njihov predbožični večer:

"Imeli bomo skupno večerjo in k maši bom šla!"

Uporabnik Peter pravi, da eni zaradi svojih specifičnih fizičnih manjkov pri pripravi večerje ne bodo mogli sodelovati. V enoti imajo tudi par – Urbana in Ano, ki nam je z žarom v očeh pripovedovala njuno ljubezensko zgodbo. Tudi novo leto bodo uporabniki in varuhi dočakali skupaj. Vodja bivalne enote Elion Rojec ob iztekajočem se letu izpostavlja svoje želje glede sprememb na sistemski ravni, ki so nujne:

"Kadrovsko smo zelo podhranjeni, zato bi bilo treba končno spremeniti kriterije in normative. Težave imamo tudi v pridobivanju kadra. Sicer pa je delo varuhov fizično in psihično naporno, a prinaša notranje zadovoljstvo."

Dodaja, da se od uporabnikov, ki so večinoma prikovani na invalidski voziček, uči strpnosti, saj odlično sobivajo v skupnosti, v kateri vladajo različni interesi. In to kljub temu, da si svojega doma niso izbrali sami, ampak so to odločitev namesto njih sprejeli starši, skrbniki ali pač življenje.

Eva Lipovšek