Veste, kaj jeste?

Maščobe pri peki sladic: za okus, sočnost in teksturo

Na prvem mestu uporabe je maslo

stirring-device-g737b9a722_1920
foto: AronHerne

Pecivo, ki smo mu pri peki dodali maščobo, bo polnega okusa in sočno, pecivo brez olja pa se bo verjetno v prvi vrsti drobilo. Maščoba se pri peki sladkih izdelkov uporablja zaradi teksture, sočnosti in okusa. Vendar če je pri doziranju sladkorja jasno, da z njim ne gre pretiravati, tega pri maščobah še nismo povsem posvojili.

Mario Sambolec, specializirani strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije: "Sladkor je na tapeti kot glavni zločinec in se mu v tem primeru tudi pripisuje največ negativnih učinkov na zdravje. Celo neposredno se mu pripisuje sposobnost pridobivanja telesne mase v smislu "cuker redi in pika". Vendar redimo se zaradi pretiranega vnosa energije, prav maščobe pa so v naši prehrani energijsko najbolj bogat in skoncentriran vir. In če pri njihovem odmerjanju nismo previdni, potem je lahko zelo hitro preveč."