Pecivo, ki smo mu pri peki dodali maščobo, bo polnega okusa in sočno, pecivo brez olja pa se bo verjetno v prvi vrsti drobilo. Maščoba se pri peki sladkih izdelkov uporablja zaradi teksture, sočnosti in okusa. Vendar če je pri doziranju sladkorja jasno, da z njim ne gre pretiravati, tega pri maščobah še nismo povsem posvojili.

Na prvem mestu uporabe je maslo

Pecivo, ki smo mu pri peki dodali maščobo, bo polnega okusa in sočno, pecivo brez olja pa se bo verjetno v prvi vrsti drobilo. Maščoba se pri peki sladkih izdelkov uporablja zaradi teksture, sočnosti in okusa. Vendar če je pri doziranju sladkorja jasno, da z njim ne gre pretiravati, tega pri maščobah še nismo povsem posvojili.

Mario Sambolec, specializirani strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije: "Sladkor je na tapeti kot glavni zločinec in se mu v tem primeru tudi pripisuje največ negativnih učinkov na zdravje. Celo neposredno se mu pripisuje sposobnost pridobivanja telesne mase v smislu "cuker redi in pika". Vendar redimo se zaradi pretiranega vnosa energije, prav maščobe pa so v naši prehrani energijsko najbolj bogat in skoncentriran vir. In če pri njihovem odmerjanju nismo previdni, potem je lahko zelo hitro preveč." 

Nataša Rašl