Torkov kviz

Magma ima tudi do 1200 stopinj

Vulkani nastajajo ob točkah podrivanja in razmikanja tektonskih plošč, tu so tudi t. i. vroče točke

volcano-g12edf96ff_1920
foto: Nico_Boersen

"Beseda vulkan izvira iz imena Vulano, ki je vulkanski otok v Eolskem otočju v Italiji. Otok je dobil ime po Vulkanu, ki je bil v rimski mitologiji bog ognja," je povedala izr. prof. Mirijam Vrabec z Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki med drugim poučuje predmet vulkanologija.

Dokler se staljena silikatna masa nahaja pod zemeljskim površjem, jo imenujemo magma. Ko izbruhne na površje, govorimo o lavi.

"Mi zelo tako na grobo ločimo oz. rečemo, da so magme bolj bazaltne sestave. To so recimo take magme, ki jih srečamo na Havajih, te so zelo lahko tekoče in imajo višjo temperaturo, tudi 1200 stopinj. Druge so pa bolj granitoidne, bolj kisle magme, te imajo pa nižje temperature, lahko pod 1000 stopinj."

Potem pa je tu še posebnost:

"Poseben vulkan je na Zemlji v Tanzaniji: Ol Doinyo Lengai. Ta bruha čisto posebno črno lavo. To je lava z najnižjo temperaturo na Zemlji. Mislim, da ima okoli 540 stopinj in pravijo, da je to takšna lava, ki jo lahko pričakujemo na kakšnih drugih planetih."