Slovenska alpinista Luka Stražar in Nejc Marčič sta med 28. in 30. oktobrom na odpravi v Rolwalingu v nepalski Himalaji opravila zahteven vzpon na gori Tsoboje. Uspelo jima je preplezati 1700-metrsko smer v severozahodni steni gore. Prvenstveno smer, ki sta jo potegnila in poimenovala Slovenska direktna, odlikuje kombinacija tehnične zahtevnosti in plezanja na veliki višini, svoje sta dodala še veter in mraz. O novem vrhunskem dosežku slovenskega alpinizma se je z Luko Stražarjem in Nejcem Marčičem pogovarjal Aleš Ogrin.

Nov vrhunski dosežek slovenskega alpinizma

Slovenska alpinista Luka Stražar in Nejc Marčič sta med 28. in 30. oktobrom na odpravi v Rolwalingu v nepalski Himalaji opravila zahteven vzpon na gori Tsoboje. Uspelo jima je preplezati 1700-metrsko smer v severozahodni steni gore. Prvenstveno smer, ki sta jo potegnila in poimenovala Slovenska direktna, odlikuje kombinacija tehnične zahtevnosti in plezanja na veliki višini, svoje sta dodala še veter in mraz.

»Gre za kar dolg vzpon, trajal je tri dni, v - vsaj zame - lepi, simetrični steni, z linijo direktno po sredini. Od tod tudi del imena. Plezanje je bilo zelo zanimivo, napeto, v srednjem delu zelo strmo. To so značilnosti, ki so naju vlekle v to smer, da sva si izbrala to goro, oziroma severozahodno steno,« je o vzponu povedal Luka Stražar.

»Predvsem osrednji del je bil zelo strm. Jaz v Himalaji še nisem plezal tako strme stene. V tem delu sem bil zelo evforičen. Prvi dan me največkrat spomni na to, da je bil predolg. Zelo pozno sva se odločila, da bova končala plezanje, tako da sva z neko silo našla mesto za bivak. Na koncu se je izkazalo, da je bilo to mesto zelo dobro,« je spomine na vzpon strnil Nejc Marčič.

 

Fotogalerija vzpona (foto: Luka Stražar in Nejc Marčič)

Aleš Ogrin