Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Slovenska skupnost v Novem Sadu v svojem delovanju namenja največ pozornosti prav ohranjanju slovenske kulture in jezika, predvsem ju skuša približati mlajši generaciji

V oddaji se tokrat najprej ustavljamo pri  slovenskih rojakih v Novem Sadu, kjer so v okviru slovenskega društva Kredarica pripravili že 9. Dneve slovenske kulture in 18. Dneve slovenske poezije prav tako pa tudi večer slovenske pesmi z gosti iz Bosne in Hercegovine. Pogovarjali smo se tudi z novo učiteljico slovenskega jezika in kulture v Frankfurtu Brigito Lovenjak, ki z novim šolskim letom poučuje tudi na Evropski šoli v tem nemškem mestu. Obiskali pa smo tudi slovenske rojake na Severu Evrope, na Finskem, kjer so pripravili  predbožično srečanje, ki so ga tokrat združili s 30. letnico samostojne Slovenije in 10. letnico slovenskih srečanj z delavnicami za otroke.

Prvi