Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Mlada pravnica se raziskovalno ukvarja z diskriminacijo oziroma nediskriminacijo v pravu javnega zdravja v Evropski uniji

Najprej se podajamo v Belgijo in se s pravnico Danajo Fabčič Povše, ki biva v Loevnu, doktorat iz prava pa opravlja na univerzi v Bruslju, pogovarjamo o njenem raziskovalnem  delu, študiju in življenju v Belgiji, o povezavah s Slovenijo in tudi trenutnih razmerah, ki so zaznamovale tudi  njeno bivanje in delo v Belgiji. Pripravili smo  tudi zanimivo zgodbo baletne plesalke, arheologinje, prevajalke in sodne tolmačke ter nekdanje lektorice slovenščine v Munchnu Iris Meško, ki že vrsto let živi v bavarski prestolnici, ustavili pa smo se tudi na Severu Evrope in se z glasbenico, učiteljico slovenskega jezika in kulture ter prevajalko Dani Stražar s Švedske  pogovarjali o  bližnjem Miklavževem koncertu in prireditvi ob 30-letnici samostojne Slovenije, ki ju pripravljajo v Stockholmu.

Prvi