Matija Krečič je violinist in skladatelj ter izvrsten aranžer; med drugim piše glasbo za filme in gledališke predstave. Sodeluje z vidnimi slovenskimi zasedbami in solisti; med njimi je tudi Tomaž Hostnik.

Tomaž Hostnik je pianist, pesnik in šansonjer z izjemno obsežnim avtorskim opusom. Piše za zelo različne glasbene zasedbe. Redno koncertira na domačih in tujih odrih; sodeluje s številnimi umetniki, med katerimi je tudi Matija Krečič.

Hostnik pa Krečič sta se v družbi članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija dotaknila predvsem življenja Josipa Ipavca in to v posebnem segmentu, to je domoljubje. V sedmih skladbah sta se posvetila posameznim plastem te, tudi danes tako aktualne teme, bodisi z odgovorom na Ipavčevo avtorsko delo, bodisi kot kompromis ustvarjanja v tujih jezikih s ciljem širše prepoznavnosti.

Oddaja je del cikla Dvakrat Josip, ki je posvečen počastitvi obletnic smrti dveh velikih slovenskih umetnikov: skladatelja Josipa Ipavca (ob 100-letnici smrti) ter pisatelja Josipa Jurčiča (ob 140-letnici smrti).V ciklu sodeluje sedem avtorjev in izvajalcev, ki bodo v petih oddajah predstavili nove avtorske skladbe, neposredno vezane na motive iz življenja ali del obeh umetnikov.

Vsebine iz projekta Tu EU – moč javnosti sofinancira Evropski parlament

Alja Kramar