Aktualna tema

Presaditev pljuč včasih edini izhod

Dr. Vojka Gorjup: Zgodi se, da pljuča zaradi covida dobesedno razpadejo, pokajo, nastajajo velike bule

bronhoskopija10
Pri bronhoskopiji zdravnik s cevko bronhoskopa potuje skozi nos, žrelo in sapnik v pljuča. Na zaslonu opazuje in išče bolezenske spremembe; če je potrebno, odščipne tudi delček tkiva.
foto: Klinika Golnik

Kljub manjšim številkam okuženih s koronavirusom bodo, kot pravijo strokovnjaki, razmere v bolnišnicah še vedno zaostrene. Še posebej bolniki na intenzivnih terapijah potrebujejo dolgotrajno zdravljenje. Pri tistih, ki so potrebovali umetno predihavanje in zunajtelesno črpalko, se še po treh mesecih kažejo določeni simptomi, deset odstotkov teh bolnikov pa posledice čuti še po letu dni. Za nekatere bolnike je zadnji izhod presaditev pljuč, ta možnost pa je na voljo le izbranim.

Po 40 letih dela, od tega 30 let dela v intenzivni enoti, doslej še nisem videla bolnikov s tako izjemno hudimi pljučnicami, pravi dr. med. Vojka Gorjup, UKC.

Covid ne izbira med mladimi ali starimi, ljudmi s slabšo ali boljšo kondicijo, s pridruženimi boleznimi ali ne, poudarja dr. Vojka Gorjup. Strokovne skupine opravljajo izjemno zahtevno delo in se pogosto znajdejo pred zahtevnimi dilemami.

Danes smo se morali odločati pri mladi ženski, ki je noseča 26 tednov, kako naprej. Gre za izjemno težke odločitve.

Program presaditve pljuč v UKC Ljubljana izvajajo od leta 2018. Letos je nova pljuča prejelo 12 bolnikov, od tega pet bolnikov zaradi covida.

Zadnjo presaditev pljuč smo opravili pred približno dvema tednoma, in sicer ženski, ki je za covidom zbolela po porodu. Ni bilo druge pomoči  kot presaditev, pravi dr. med. Tomaž Štupnik.

Izjemno zahtevnim posegom, kot so presaditve pljuč, sledijo tudi zelo zahtevne rehabilitacije.