Več kot 30 tisoč invalidov skrbi, kaj se bo zgodilo z njihovo pravico do dodatka za pomoč in postrežbo

Več kot 30 tisoč invalidov skrbi, kaj se bo zgodilo z njihovo pravico do dodatka za pomoč in postrežbo

Invalidi trenutno nimajo nobenega zagotovila, da bodo v novem Zakonu o dolgotrajni oskrbi, če bo ta sprejet, uživali enake pravice kot do sedaj. Prav tako si predlog vsak tolmači po svoje. Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Borut Sever se boji, da bodo pravice po novem zakonu postale predmet dnevne politike in stanja javnih financ.

"V preteklih predlogih zakona so bile rešitve, ki so šle v pravo smer. V smer možnosti pretvorbe današnjega dodatka za pomoč in postrežbo v neke pravice po zakonu. Ampak to je bilo izrecno napisano v zakonu."

Te pravice pa bodo sedaj naknadno določali podzakonski akti. Za ohranitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo si sicer najbolj prizadeva Zveza slepih in slabovidnih. Predsednik Matej Žnuderl:

"Mi bomo izgubili ta dodatek. Posebej to velja za otroke do 18. leta. Zakon pravi, da lahko šele polnoletni vstopajo v ta sistem. /.../ Razen če bomo slepi posebej omenjeni. Drugače ne bomo prišli čez ta filter."

Slepi otroci so tu izjeme, saj drugim otrokom do polnoletnosti pripada samo dodatek za nego. Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik je kritičen do sedanjega sistema finančnih prejemkov, ki krepi neenakosti med slovenskimi invalidi.

"Če je otrok s cerebralno paralizo 3. stopnje, ki je tudi slep, upravičen do obeh dodatkov, potem ne vidimo razloga, zakaj otrok ozirom družina otroka s cerebralno paralizo 5. stopnje, ki je gluh, ne bi bil upravičen do višjega dodatka, ker ima lahko družina s takim otrokom bistveno več težav."

Na Ministrstvu za zdravje so nam sicer zagotovili, da se dodatek za pomoč in postrežbo ne ukinja, ampak se pravice prenašajo v nov okvir, ki zagotavlja večjo sistematičnost. Ker pa se vsebina določb lahko amandmira, končnih rešitev, ki bodo sprejete, ni mogoče napovedati, so še zapisali.

Eva Lipovšek