Predstavljamo nekaj prvih triletnih projektov evropskega inovativnega partnerstva, tako imenovanih EIP projektov, ki se letos končujejo. Evropska komisija jih je zasnovala tako, da je za pridobitev sredstev, s katerimi je projekte financirala, postavila pogoj, da v njih sodeluje več partnerjev, obvezno pa raziskovalci, svetovalci in kmetje. S tem je načrtno spodbujala sodelovanje, ki je prineslo izjemno učinkovite rešitve pri reševanju konkretnih problemov v kmetijstvu. Tako se med drugim sadjarjem bogato obrestuje postavitev gnezdilnic za divje opraševalce. Kmetje pa lahko koruzne oklaske uporabijo kot obnovljivi vir energije in tako bolje izkoristijo surovine in povečajo gospodarsko učinkovitost pridelave koruze. Predstavljamo tudi nadgradnjo namakanja za bolj učinkovito in trajnostno rabo vode v kmetijski pridelavi s pomočjo sistema za odločanje o namakanju. Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije.
Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Unije.

Znanje in uporabni rezultati projektov EIP, ki so plod sodelovanja kmetov, svetovalcev in raziskovalcev so na voljo vsem

Tokrat predstavljamo nekaj prvih triletnih projektov evropskega inovativnega partnerstva, tako imenovanih EIP projektov,  ki se  končujejo z letošnjim letom.  Evropska komisija jih je zasnovala tako, da je za pridobitev sredstev s katerimi so bili projekti financirani,  postavila pogoj , da v njem sodeluje več partnerjev,  obvezno pa raziskovalci, svetovalci in kmetje. S tem je načrtno spodbujala sodelovanje,  ki je prineslo izjemno učinkovite rešitve pri reševanju konkretnih problemov  v kmetijstvu. Tako se med drugim sadjarjem bogato obrestuje postavitev  gnezdilnic za divje opraševalce. Kmetje pa lahko koruzne oklaske uporabijo  kot obnovljivi vir energije in tako bolje izkoristijo surovine in povečajo ekonomsko učinkovitost pridelave koruze. Predstavljamo tudi nadgradnjo namakanja za bolj učinkovito in trajnostno rabe vode v kmetijski pridelavi, s pomočjo sistema  za odločanje o namakanju. Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske unije. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Unije.

Jernejka Drolec