Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Stane Urek (1931-1993) radijska športna legenda * “Novine za Vogrske Slovence” – “Pobožen, drüžbeni, pismeni list” * Slikar, ilustrator, scenograf, zapisan v zgodovino * Pol stoletja Silvestrskega poljuba

V Prekmurju, ki je za časa Avstro-Ogrske pripadalo madžarski polovici monarhije, skoraj ni bilo slovenskega meščanstva in narodnopolitičnega gibanja. Pred prvo svetovno vojno pa so slovenski narodno zavedni duhovniki vendarle uspešno dokazovali, da v Prekmurju živijo Slovenci. Načelo “Slovenci na Ogrskem naj ohranijo svoj stari jezik” so uresničevali predvsem z izdajanjem verskih knjig in brošur v prekmurskem narečju. Po nabožnem časopisu “Marijin list”, ustanovljenem leta 1904, je na današnji dan leta 1913 izšla prva številka tednika “Novine za Vogrske Slovence” s podnaslovom “Pobožen, drüžbeni, pismeni list”. Veliko pozornost so posvečale slovenskemu srednjemu kmetu, imele narodnobuditeljsko vlogo na obrobju slovenstva in vzgajale bralce v strpnem katoliškem duhu. V obdobju med obema vojnama so tednik preimenovali v “Novine Slovenske krajine”, izhajal pa je vse do madžarske okupacije Prekmurja aprila leta 1941.

Slikar, ilustrator in scenograf Viktor Cotič je kot številni slovenski umetniki študiral na dunajski slikarski akademiji, po diplomi pa je v Zadru, Mariboru in Ljubljani poučeval risanje. Leta 1919 je v Mariboru, kjer je ustvarjal od leta 1918 do leta 1933 je ustanovil Umetnostni klub Ivana Groharja in postal njegov prvi predsednik. Slikal je v olju in akvarelu, ustvarjal pa je tudi lesoreze ter bil izvrsten ilustrator. Njegovi najljubši motivi so bili ljudje in krajine. Slogovno ga umeščajo v realizem, zaznavni pa so vplivi impresionizma, secesije in barvnega ekspresionizma. Viktor Cotič se je rodil leta 1885 v Trstu.

Stane Urek, eden začetnikov radijskega športnega reporterstva, se je v mladosti izoblikoval v vsestranskega športnika. Bil je aktiven košarkar in košarkarski trener. Na ljubljanski radio je prišel leta 1956, potem ko je kot prvi diplomant končal visoko šolo za telesno kulturo. Kot reporter s številnih domačih in mednarodnih športnih tekmovanj in urednik je v radijsko poročanje uvedel vrsto novosti. Z neposrednimi prenosi je poslušalcem približal nove športne zvrsti, vseskozi je iskal slovenske besede za tuje športne izraze in se trudil poslušalcem hitro in kar najbolj verodostojno predstaviti dogajanja na prizorišču. Staneta Ureka so še posebej cenili prijatelji športne rekreacije, saj jim je dajal veliko koristnih napotkov za zdravo življenje v naravi ter širil zavest o pomenu športa v vseh življenjskih obdobjih. *Posnetek Športni novinar, reporter in urednik Stane Urek se je rodil pred 90. leti v Ljubljani.

Pred 50. leti je bila v studiu 14 našega radia posneta pesem, za katero je glasbo in aranžma napisal Jože Privšek besedilo pa Dušan Velkavrh. Za glasbeno spremljavo so uporabili tedanji Plesni orkester, danes bolj znan kot Big band RTV Slovenija. Le eno uro po prvem poskusu igranja Plesnega orkestra je pevec Alfi Nipič pesem dokončno posnel. Namenjena je bila, da bi jo prvič javno predvajali v silvestrski oddaji nacionalne televizije - točno ob polnoči …. *Posnetek // Silvestrski poljub je tako že pol stoletja nepogrešljiva glasbena spremljava domala vseh silvestrskih radijskih in televizijskih oddaj na Slovenskem.

Stane Kocutar