Martinovo tudi letos v znamenju covida

Za vse regije velja, da je letine količinsko manj, a strokovnjaki poročajo o izjemni dozorelosti grozdja in kakovosti vina.

Spomladanska pozeba je naredila svoje. Najbolj je prizadela podravsko in najmanj primorsko regijo, pravi specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor Tatjana Vodovnik Plevnik.

Vinski sektor je močno povezan z gostinstvom in turizmom, zato močno občuti posledice covida. V okviru državnih pomoči je država vinarjem že namenila 8,3 milijarde evrov.

Manj je več, ob letini pravi Borut Fakin, direktor Vina Koper. Moderna so vina, ki imajo manj alkohola, ampak so izjemno pitna. Prisoten je trend biodinamičnih, eko vin. Pridelava teh vin obsega od osem do deset odstotkov svetovne proizvodnje. Približno toliko na tuje trge tudi izvozimo iz Slovenije. Vodilni trgi so Združene države Amerike, Velika Britanija in predvsem Kitajska.

Množičnih martinovanj tudi letos ne bo. Aleksander Simčič iz Goriških brd ob tem napoveduje, da pa bodo ob vseh varnostnih ukrepih degustacije potekale kot običajno.

 

Jernejka Drolec, Rok Valenčič, Gabrijela Milošič