Tega ne morem narediti, tega ne maram narediti ali tega ne moram narediti? Glagol morati in moči nam grenita življenje, saj sta si precej podobna. Kako ju moramo uporabljati, če se želimo izogniti nesporazumom, v KiKs-u razloži doc. dr. Mateja Jemec Tomazin, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Rubriko je pripravila Tadeja Bizilj, prebrala jo je Darja Pograjc.

Razlika med naklonskima glagoloma moči in morati

Ko govorimo o naklonskih glagolih, ob katerih stoji nedoločnik, sicer mislimo na glagole: hoteti, smeti, želeti, moči, morati in druge. Prav pri teh, ki se jima lahko pridruži tudi glagol marati, pa se lahko hitro pojavijo težave pri uporabi. Kakšna je bistvena razlika med njima in kako ju moramo uporabljati, če se želimo izogniti nesporazumom, razloži doc. dr. Mateja Jemec Tomazin, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

"Če je obveza, potem je glagol morati. Torej: moram narediti nalogo, moram skuhati kosilo, moram iti ven. Če nam nečesa ni treba, izražamo pa svojo zmožnost, svojo pripravljenost, se pravi, da imamo voljo in čas nekaj narediti, in rečemo: morem nekaj narediti, ostane pa v zraku, ali bom to naredil ali ne. Kadar hočemo sporočiti, da nečesa ne moremo narediti, uporabimo glagol moči."

Darja Pograjc, Tadeja Bizilj