Ste vedeli, da je bil telefon prvič predstavljen leta 1876 na svetovni razstavi v Philadelphiji? Za Expo v Parizu leta 1889, je bil zgrajen Eifflov stolp. Prvo panoramsko kolo je bilo zgrajeno za svetovno razstavo v Chicagu leta 1893. Prvi televizijski prenos v živo je bil opravljen na svetovnem sejmu leta 1939 v New Yorku. Katero revolucionarno odkritje pa prinaša tokratni Expo v Dubaju? Morda projekt, ki bo že zelo kmalu omogočil življenje na Marsu?

Na Expu 2020 lahko obiskovalci s posebnim potnim listom obiščejo skoraj vse države sveta

Ste vedeli, da je bil telefon prvič predstavljen leta 1876 na svetovni razstavi v Filadelfiji? Za Expo v Parizu leta 1889 je bil zgrajen Eifflov stolp. Prvo panoramsko kolo je bilo zgrajeno za svetovno razstavo v Chicagu leta 1893. Prvi televizijski prenos v živo je bil opravljen na svetovnem sejmu leta 1939 v New Yorku. Katero revolucionarno odkritje pa prinaša tokratni Expo v Dubaju? Morda projekt, ki bo že zelo kmalu omogočil življenje na Marsu?

Prvi mesec Expa 2020 je bil v slovenskem paviljonu v znamenju uspešnih poslovnih dogodkov, številnih obiskov slovenskih podjetij in navdušenja obiskovalcev nad vsebinami v paviljonu. Slovenski paviljon je bil oktobra predvsem v znamenju krožnega gospodarstva in vesoljskih tehnologij – s teh dveh področij sta bili tudi prvi večji poslovni delegaciji, ki sta gostovali v paviljonu. V vsebinskem sklopu o vesolju se je predstavlilo tudi podjetje Duol, ki je svetovno priznano na področju projektiranja, izdelave in postavitve napihljivih objektov. Anže Olaj poudarja, da bi po načrtih ameriške vesolje agencije ljudje na Mars lahko prišli že zelo kmalu.

"Načrtujemo, da bi se čez dva Expa lahko kdo že v živo oglašal z Marsa, tudi iz habitata, za katerega smo mi dali del znanja. Za zdaj vse kaže zelo potencialno."

Slovenska znanje in vpliv pri organizaciji Expa pomembno prispeva tudi Lea Urbas, ki pri uradnem organizatorju, TVG Global, operacijsko vodi vse uradne trgovine Expa, kakor tudi Združenih držav in Avstralije.

"Koordiniramo največji maloprodajni dogodek na svetu in izzivi so veliki. Med tri tisoč izdelki, s katerimi delamo in ki smo jih pripeljali z vsega sveta, se najdejo tudi izdelki iz Steklarne Rogaška. To so visoko rangirani luksuzni izdeli in te kristalne vaze najdete v vseh uradnih trgovinah Expa. V naši ponudbi bi omenila tudi potni list, ki deluje kot pravi in v vsakem paviljonu, ki ga obiščete, lahko prejmete tudi žig."

Če smo se v prejšnji oddaji sprehodili po slovenskem, tokrat naredimo sprehod po finskem paviljonu. Tudi Finci so na razstavo pripeljali svoj les, le da so leseni interier prekrili s posebno tekstilno fasado. Finski paviljon je načrtoval slovenski arhitekt, ki je vodil projekt od zasnove do realizacije. Gregor Turnšek poudarja, da finska družba v veliki meri sloni na temeljih, kot sta zaupanje in poštenost. To je tudi nekaj, kar skuša paviljon spremeniti v prostorsko obliko.

"Glavna ideja paviljona izvira in izhaja iz finske narave, in sicer iz tanke bele plasti snega, ki prekrije finsko pokrajino na začetku vsake zime. Paviljon od zunaj deluje zelo preprosto, kot nekakšen košček snega, ki smo ga prinesli v puščavo."

Karmen Švegl, Marko Rozman