Ta teden poteka kampanja Evropski teden testiranja na okužbo s HIV, z virusom hepatitisa B in C ter na druge spolno prenosljive okužbe. Namenjena je predvsem osveščanju prebivalstva in zdravstvenega ossebja o prednostih testiranja in zgodnjega odkrivanja pod geslom Testiraj se. Zdravi. Prepreči. Letos zaradi epidemije covida ta teden povečanega obsega testiranja sicer ni, pač pa poteka tako kot običajno čez celo leto. O vplivu epidemije na odkrivanje HIVA ter o drugih novostih se je Helena Lovinčič pogovarjala z prof. dr. Janezom Tomažičem iz ljubljanske infekcijske klinike.

Testiranje izvajajo nevladne organizacije v enajstih večjih mestih, pri osebnih zdravnikih, mogoče je tudi samotestiranje

Ta teden poteka kampanja Evropski teden testiranja na okužbo s HIV, z virusom hepatitisa B in C ter na druge spolno prenosljive okužbe. Namenjena je predvsem ozaveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega odkrivanja z geslom Testiraj se. Zdravi. Prepreči. Letos zaradi epidemije covida ta teden povečanega obsega testiranja sicer ni, poteka pa tako kot običajno čez celo leto. O vplivu epidemije na odkrivanje HIV-a ter o drugih novostih se je Helena Lovinčič pogovarjala s prof. dr. Janezom Tomažičem iz ljubljanske infekcijske klinike.

Testiranje je še vedno najmočnejše in najpomembnejše preventivno orodje, da ljudje pomislijo na to, ali so se morda tvegano vedli, in se v takem primeru takoj odločijo za testiranje. Izvajajo ga nevladne organizacije v enajstih večjih mestih, pri osebnih zdravnikih, mogoče pa je tudi samotestiranje, testi so na voljo v lekarnah.

Helena Lovinčič