Aktualna tema

Evropski teden testiranja na okužbo s HIV

Testiranje izvajajo nevladne organizacije v enajstih večjih mestih, pri osebnih zdravnikih, mogoče je tudi samotestiranje

65670002
foto: MMC/Reuters

Ta teden poteka kampanja Evropski teden testiranja na okužbo s HIV, z virusom hepatitisa B in C ter na druge spolno prenosljive okužbe. Namenjena je predvsem ozaveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega odkrivanja z geslom Testiraj se. Zdravi. Prepreči. Letos zaradi epidemije covida ta teden povečanega obsega testiranja sicer ni, poteka pa tako kot običajno čez celo leto. O vplivu epidemije na odkrivanje HIV-a ter o drugih novostih se je Helena Lovinčič pogovarjala s prof. dr. Janezom Tomažičem iz ljubljanske infekcijske klinike.

Testiranje je še vedno najmočnejše in najpomembnejše preventivno orodje, da ljudje pomislijo na to, ali so se morda tvegano vedli, in se v takem primeru takoj odločijo za testiranje. Izvajajo ga nevladne organizacije v enajstih večjih mestih, pri osebnih zdravnikih, mogoče pa je tudi samotestiranje, testi so na voljo v lekarnah.