V tokratni rubriki »Veste, kaj jeste?« pozornost namenjamo posodi, natančneje kakovosti in ustreznosti različnih materialov za toplotno obdelavo živil pa tudi shranjevanje hrane. Pri nakupu nove posodo le redkokdo upošteva tudi njeno reaktivnost oziroma inertnost, pa čeprav lahko to vpliva tudi na hrano, ki jo pripravimo in celo na naše zdravje. Kateri materiali so torej najprimernejši za kuhanje, kateri za shranjevanje in kateri za čiščenje?

Prava izbira posode pripomore k boljšemu okusu hrane, na dolgi rok pa lahko vpliva tudi na naše zdravje

Pri pripravi hrane ni pomembna samo njena kakovost, pač pa tudi prava izbira posode, ki lahko pripomore k boljšemu okusu in na dolgi rok tudi zdravju. Inertni oziroma nereaktivni materiali, ki v stiku z živili ne reagirajo, denimo steklo in keramika, so priporočljivi tudi za shranjevanje že pripravljene hrane. Kako pa je s teflonom oziroma neoprijemljivo teflonsko posodo, za katero lahko na spletu preberemo marsikaj, tudi to, da se ji je najbolje izogniti? Dr. Tomaž Polak, profesor na katedri za tehnologijo mesa in vrednotenje živil na ljubljanski biotehniški fakulteti pojasnjuje, da je teflon v osnovi inerten material, a pazljivost kljub vsemu ni odveč.

Kot potrošnik praktično ne morete vedeti, kakšna je kakovost teflona. V splošnem velja, da je pri nepoškodovani posodi prenos migracije z materiala na živilo dokaj majhen. Če pa je teflonska prevleka poškodovana, je treba takšno posodo zavreči oziroma je ne uporabljati za pripravo živil.

 

Jure Čepin