Aktualna tema

"Smo med 50 najhitrejšimi superračunalniki na svetu"

Superračunalniški centri v Sloveniji odpirajo svoja vrata

vega
foto: EuroHPC

V Sloveniji imamo številne superračunalnike. Ustanove in uporabniki tesno sodelujejo, saj so se organizirali kot konzorcij SLING, ki raziskovalcem omogoča preprost in standardiziran dostop do infrastrukture za porazdeljeno računanje in obdelavo podatkov, tako da lahko uporabljajo procesorske enote, omrežne povezave in diskovne kapacitete številnih računalniških gruč v različnih računskih centrih v Sloveniji in celotnem omrežju Evropske iniciative za računski grid EGI.

"En navaden računalnik oziroma en strežnik za splošno storitev zmore 300 gigaflopov, bolj zmogljiv strežnik ali vozlišče v sklopu superračunalnika zmore en teraflop, najnovejši dva teraflopa, celoten superračunalnik deset petaflopov. Če domač računalnik zmore sto gigaflopov, je to že v redu."

Pojasnjuje dr. Barbara Krašovec z Instituta Jožef Stefan in dodaja, da si raziskovalci, ko se enkrat spoznajo s superračunalnikom in se ga naučijo uporabljati, dela brez njega ne znajo več predstavljati. S superračunalnikom se boste lahko v ponedeljek, 18. 10. 2021, lahko srečali tudi vi, saj slovenski superračunalniški centri odpirajo svoja vrata. Ogledali si boste lahko superračunalnik EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, pa Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu in superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnesa ter Instituta Jožef Stefan na Teslovi ulici v Ljubljani. Na ogled se lahko naročite tukaj.