Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

"Zgodovina je na neki način le vzpenjajoča se pot."

To je uvod v cikel kratkih torkovih koncertov Prva vrsta na Prvem, ki smo jih poimenovali Dvakrat JosipIzbrani slovenski glasbeniki bodo predstavili nova avtorska dela, navdihnjena z mislijo na Josipa Jurčiča (1844–1881) in Josipa Ipavca (1873–1921), ob pomembnih obletnicah njune smrti.
Oddaja prinaša razmislek o duhu časa, ki sta ga živeli obe osebnosti zgodovinskega spomina, podobnostih in razlikah med njunima življenjema in opusoma, o pomenu njunih del za slovensko kulturo doma in v svetu ter o sodobni percepciji ustvarjalnosti pisatelja Josipa Jurčiča ter skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca.

Svoja razmišljanja in spoznanja, ki so nastala na podlagi izjemno razsežnih raziskav, bo podal red. prof. ddr. Igor Grdina, znanstveni svetnik na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU.

To je vendarle velik smisel spomina, da lahko stopimo na rame velikanov, in četudi smo še tako majhni, vidimo dlje, kot so videli oni. Pravzaprav zgornjega roba ni. Nisem naiven optimist, če rečem, da je zgodovina na neki način le vzpenjajoča se pot.

– ddr. Igor Grdina

 

Oddaja prinaša odlomke iz povesti Josipa Jurčiča, iz glasbenih del Josipa Ipavca in iz virov, ki jih je v svoji monografiji Ipavci objavil ddr. Igor Grdina. 

Simona Moličnik