Vsak petek ob 21.05 se eno uro družimo s približno 500 tisoč rojaki in njihovimi potomci, ki živijo po svetu. To so ekonomski emigranti s konca 19. in začetka 20. stoletja – tisti, ki so se izselili iz domovine iz političnih in ideoloških razlogov, zadnje čase pa vse bolj in bolj tudi ljudje, ki pri izbiri svoje poklicne poti ne poznajo jezikovnih in državnih meja. Oddaja je zanje stik z domovino, za nas, ki živimo tukaj, pa mozaik življenja in dela Slovencev po svetu.

Slovenska izseljenska matica ohranja nekatere tradicionalne oblike povezovanja s Slovenci po svetu, v spremenjenih razmerah pa prihajajo v ospredje  tudi novi načini sodelovanja

V luči 70-letnice Slovenske izseljenske matice smo se pogovarjali s predsednikom matice dr. Borisom  Jesihom, pred mikrofon smo povabili tudi  specializanta kardiovaskularne kirurgije v Švici Jana Bidovca, ki nam je nekaj več povedal o zdravniškem delu  v Univerzitetni bolnišnici v Zurichu in izkušnjah iz življenja  v Švici, pomudili smo se tudi v Belgiji, Slovenci v Bruslju namreč prirejajo  razstavo z naslovom Čudesa Slovenije, ob tem pa pripravljajo še bogat spremljevalni program, na kratko pa smo se ustavili še v Franciji in se z Matejo Bizjak Petit pogovarjali o bližnjem pariškem sejmu poezije, na katerem se že deseto leto zapored predstavljajo tudi nekateri slovenski pesniki.

Prvi