"Imamo eno jed, ki se imenuje različno, in imamo več različnih jedi, ki imajo isto ime"

Še nekaj časa, novembra pa sploh, ko poteka festival kulinarike November Gourmet Ljubljana, bo naša država del projekta Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021.

Pisna sporočila med ljudmi se dandanes veliko lažje prenašajo kot pred stoletji ali celo tisočletji, ko so bile poštne storitve z organiziranim poštnim prometom – tako je bilo še pred našim štetjem, denimo v starem Rimu, in pozneje – rezervirane predvsem za državne, uradne potrebe. Zanimivo je, da danes redko uporabljamo celo poštne znamke, vnaprej poravnana poštnina je začela veljati šele od srede 19. stoletja. Za prenos sporočil, vedenja in znanja pa so od nekdaj obstajale tudi drugačene poti, ki so svet globalizirale morda z bolj počasnimi koraki kot ga danes … Takšno medkulturno sodelovanje je skrbelo za preseganje lokalnih in nacionalnih identitet tudi takrat, ko je šlo za različne jedi, tehniko priprave hrane ali recepte in se je manj poudarjalo geografsko poreklo. Zdi se, da sta danes geografija okusa in spoznavanje kulture določenih krajev pomembnejša kot kadar koli prej … Zato se svetu predstavljamo tudi z gastronomijo na znamkah, o čemer bomo govorili v oddaji Sledi časa, v kateri se bodo tako prepletale zgodbe motivov znamk in kulinarike. Njihove drobce bosta predstavila filatelist dr. Peter Suhadolc, član Društva Slovenska filatelistična akademija, in slovenski etnolog dr. Janez Bogataj, ki je med drugim avtor knjig, kot so Slovenska potica: vseh sladic kraljica ali zbirke gastronomskih regij Slovenije.

 

Magda Tušar