Kakor določa pravilnik, je v Republiki Sloveniji dovoljeno gojiti konopljo na strnjeni površini, ki ni manjša od 0,3 hektarja. Konoplja se lahko goji za pridelavo semen za nadaljnje razmnoževanje, za pridobivanje olja, za pridobivanje substanc za kozmetične namene, za pridelavo vlaken ter za druge namene. S pridelavo in predelavo konoplje se ukvarjajo tudi na kmetiji Križman. Še z nekaterimi drugimi lokalnimi pridelovalci pripravljajo hladno stiskano konopljino olje, luščena in neoluščena konopljina semena ter se z izdelki predstavljajo na zelo zgoščenem tržišču. Kakšno je sicer stanje na tem področju?

Kakšna je razlika med industrijsko, medicinsko in rekreativno konopljo?

Kakor določa pravilnik, je v Republiki Sloveniji dovoljeno gojiti konopljo na strnjeni površini, ki ni manjša od 0,1 hektarja. Konoplja se lahko goji za pridelavo semen za nadaljnje razmnoževanje, za pridobivanje olja, za pridobivanje substanc za kozmetične namene, za pridelavo vlaken ter za druge namene. S pridelavo in predelavo konoplje se ukvarjajo tudi na kmetiji Križman. Še z nekaterimi drugimi lokalnimi pridelovalci pripravljajo hladno stiskano konopljino olje, luščena in neoluščena konopljina semena ter se z izdelki predstavljajo na zelo zgoščenem tržišču.

Kmetovalec Marjan Križman se je najprej ukvarjal s konvencionalnim kmetijstvom, zdaj pa namesto živali in koruze prideluje in uporablja strojno mehanizacijo in žanje konopljo za semena, olje, moko, proteine in čaje.

"Pred dvema letoma sva s prijateljem naredila žetveno napravo, priklopljeno na traktor na sprednji nakladalnik. Žetev poteka zelo počasi, ampak samo spravilo poteka tako, kot da bi konopljo obiral ročno. Da so sami cvetovi nepoškodovani, kar je tudi smisel spravila."

Uroš Švigelj je mali kmetovalec, ki se je pred petimi leti odločili za karierno spremembo in računalnik zamenjal za vile in grablje. Ukvarja se z butično pridelavo konoplje, zelišč in zelenjave za lastno blagovno znamko živil.

"V Sloveniji imamo približno 300 pridelovalcev konoplje. Je pa s svojimi izdelki težko konkurirati na tujih trgih. Hkrati pa nas tudi tujina prehiteva, ker imajo pravilnike za pridelavo konoplje v okviru kmetijstva bistveno bolj sproščene."

Jon Murari vodi pridelavo konoplje pri slovenskem podjetju, ki ponuja prehranska dopolnila izključno iz slovenske konoplje, letos pa je prvič na butični ročni način posejal konopljo, z namenom veleprodaje konopljinega čaja, ki je narejen iz neosemenjenih vršičkov konoplje.

"Poleg vremena smo letos opazili težavo z gosenicami, eden od velikih škodljivcev je koruzna vešča, ki se zavrta v samo steblo. Med cvetenjem so tukaj problem metulji, pa tudi listna uš. Sama rastlina sicer ni zahtevna za pridelavo, če imaš nevtralno zemljo. Pridelava konoplje ima kot vsaka druga poljščina različne izzive."

Marko Rozman