Sašo Vollmaier je pianist, skladatelj, performer in pedagog. Že nekaj let živi razpet med različnimi konci sveta. V Parizu sodeluje s Panteatrom in Mednarodnim umetniškim centrom Roy Hart, v Düsseldorfu z Ateljejem performativne umetnosti, od leta 2014 pa poučuje tudi na Akademiji umetnosti v italijanskem Arezzu. Tudi pri nas je aktiven v različnih gledaliških skupinah. Med letoma 2009 in 2013 je igral z zasedbo Laibach, leto dni tudi z zasedbo Melodrom, leta 2012 je sodeloval tudi z duom Silence.
V zadnjih letih se glasbeno posveča solo projektom. Lani je izšel njegov solo album z naslovom Kind of Laibach.
Sašo Vollmaier nas je v Prvi vrsti obiskal leta 2018 in nam takrat odstrl delček svoje duše z odlomki klavirske glasbe za gledališče. Vznemirljivemu ciklu letošnjih novosti pa se Vollmaier pridružuje s člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z novim delom v treh stavkih Če mogel bi: »Sprejel sem izziv na teme Josipa Ipavca, ki mi je ob njegovi bogati dediščini odprl sveža vrata v glasbeno ustvarjanje. Kompozicija je sestavljena iz treh delov inspiriranih iz tem Ipavčevih del: Andante, Scherzo in Če mogel vzdihe bi srca utopiti’. Njegove teme so prepletene z mojimi, moje ustvarjanje pa z njegovim vplivom.«

Oddaja je del cikla Dvakrat Josip, ki je posvečen počastitvi obletnic smrti dveh velikih slovenskih umetnikov: skladatelja Josipa Ipavca (ob 100-letnici smrti) ter pisatelja Josipa Jurčiča (ob 140-letnici smrti).V ciklu sodeluje sedem avtorjev in izvajalcev, ki bodo v petih oddajah predstavili nove avtorske skladbe, neposredno vezane na motive iz življenja ali del obeh umetnikov.

Vsebine iz projekta Tu EU – moč javnosti sofinancira Evropski parlament

Milan Krapež