Med 11,9 milijona Pandorinih dokumentov sodi devet tisoč zadetkov, povezanih s Slovenijo. Preiskovanje, ki ga pri nas opravlja portal OŠTRO, je zato dolgotrajno in zamudno, dotika pa se tako poslovnežev, politikov kot znanih oseb iz sveta športa in zabave. Danes je portal, ki ga vodi Anuška Delić, objavil zgodbo davčnega utajevalca Marka Glinška, lastnika podjetja LUX Factor, ki oglašuje in prodaja kozmetiko, zanjo pa so obraz in ime posodile številne slovenske estradnice. Glinška so pred leti že preiskovali pristojni organi, odnesel jo je tako rekoč brez praske.

Konzorcij preiskovalnih novinarjev je v dveletni preiskavi 11,9 milijona dokumentov prestregel tudi davčne utaje v Sloveniji

So davčne oaze Pandorina skrinjica človeštva brez upanja na konec spopadanja z davčnimi utajami? Gotovo se spomnite Panamskih dokumentov iz leta 2016, ko se je v mrežo preiskovalnih novinarjev (ICIJ) ujelo na tisoče znanih in vplivnih oseb, ki so davčne obveznosti skrivale s pomočjo odvetniške družbe Mossack Fonseca. Zadnji dve leti pa je konzorcij preiskovalnih novinarjev organiziral in vodil novo, doslej največjo preiskavo, v kateri je sodelovalo 600 novinarjev z vsega sveta. Večina dokumentov izvira iz obdobja med letoma 1996 in 2020. Vsebujejo informacije o več kot 29 tisoč dejanskih lastnikih premoženja v davčnih oazah – dvakrat toliko kot panamski dokumenti. Med razkritimi imeni so: jordanski kralj, premiera Češke in Slonokoščene obale, ekvadorski, kenijski in gabonski predsednik ter nekdanji predsedniki Salvadorja, Paname, Paragvaja in Hondurasa, poleg  zvezdnikov vseh vrst.

Portal Ostro.si, ki ga je ustanovila in ga vodi preiskovalna novinarka ter odgovorna urednica Anuška Delić, bo postopno objavljal zgodbe slovenskih davčnih utajevalcev. Širši javnosti so gotovo (če ne drugače, zaradi precej agresivnega oglaševanja) poznani kozmetični izdelki Lux Factor, ki jih pri nas med drugim promovira Natalija Verboten, na Hrvaškem pa Danijela Martinović. Za Lux Factorjem se skriva Marko Glinšek, ki je podjetje ustanovil na Sejšelih. Inšpektorati, Finančna uprava in sodišča so se že ukvarjali z njegovim primerom utaje davkov, a jo je odnesel s kaznijo 6000 evrov. Na Glinška so pred leti postali pozorni zlasti bosanski organi, ko so preiskovali mrežo Dijane Đuđić in Roka Snežiča, oba med drugim vpletena v poskus financiranja stranke SDS.

Z Anuško Delić se je pogovarjala Maja Derčar.

Maja Derčar