Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Mladinska izmenjava v Rakičanu je združila mlade iz Slovenije, Madžarske, Italije, Romunije in Litve. Tokratni program je potekal pod geslom "Gipsy soul" oziroma Romska duša.

Zadnji ponedeljek v mesecu nas pot najprej vodi v Prekmurje, kjer smo obiskali eno od zdravstvenih delavnic društva Romani Union, na katerih predvsem mlade ozaveščajo o pomenu zdravja ter zaščiti pred širjenjem koronavirusa. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije je društvu tudi letos odobrilo in sofinanciralo izvedbo zdravstveno vzgojnih delavnic v romskih naseljih in s tem omogočilo prihod strokovnih ekip na teren. Poseben poudarek je na svetovanju, ozaveščanju in informiranju glede epidemije, preprečevanju širjenja okužbe, preventivnih ukrepov ter pomembnosti cepljenja proti COVID-u19.

Obiskali smo še mladinsko izmenjavo Romov iz več evropskih držav. Na dan našega obiska je skupina Rominj iz programa socialne aktivacije udeležencem predstavila nekaj elementov romske tradicije lokalnega okolja. Vse je povezovala seveda romska kulinarika. Razne pogovore o kulinariki, zgodovini, izzivih romske skupnosti sta druženje v Rakičanu popestrila tudi romska glasba in ples. In prav slednjega se ni težko naučiti, meni izvajalka in sodelavka pri Ris Dvorec Rakičan, Nastja Horvat.

Pogovarjali smo se še s policistko Natašo Brajdič Žagar iz policijske uprave Novo mesto o razmerah v tamkajšnjih romskih naseljih. Čas je bil tudi za novo rubriko romskega jezika, tokrat smo se odpravili v Združene države Amerike. V ZDA naj bi prebivalo okrog milijon Romov, znani pa so pod imenom ameriški Cigani. Čeprav se je tamkajšnje romsko prebivalstvo v veliki meri združilo z ameriško družbo, lahko vseeno najdemo območja, na katerih so Romi bolj pogosto naseljeni, to so npr. Južna Kalifornija, severozahodni Pacifik, Teksas, Chicago in St. Luis. ave Amerike.

Romski sužnji so bili prvič poslani v Ameriko s Kolumbom leta 1498. Španija je med letoma 1762 in 1800 poslala romske sužnje v svojo kolonijo v Louisiani. Romanichal, prva romska skupina, ki je v velikem številu prispela v Severno Ameriko, se je tja priselila iz Velike Britanije okoli leta 1850. Vzhodnoevropski Romi, predniki večine današnjih Romov v Združenih državah Amerike, so se tja začeli naseljevati v drugi polovici 19. stoletja, ko so potekale osmanske vojne v Evropi. Takrat so se priselila romsko govoreča ljudstva, kot so Kalderash, Machvaya, Lovari, Churari, romunski Bejaši oz. Ludari in slovaški Bashalde. Priseljevanje Romov, tako kot vse migracije v Srednji in Vzhodni Evropi, je bilo v času Sovjetske zveze v Srednji in Vzhodni Evropi močno omejeno, v devetdesetih letih po padcu Vzhodnega bloka pa se je znova pojavilo.

Sandi Horvat