Dober spanec je eden izmed temeljev zdravja. O tem, kakšen je kakovosten spanec in zakaj je za možgane tako pomemben, smo v Možganih na dlani že veliko govorili. Kaj pa če si dobrega nočnega spanca preprosto ne moremo privoščiti? Če nam ga preprečuje nočno ali izmensko delo? Kaj se takrat dogaja s spalnimi cikli – jih možgani premoščajo, nadomeščajo ali jih v nekem napol budnem stanju vendarle doživljajo?


Kako nočno in izmensko delo vplivata na človeške možgane?

"Izmenskega dela imamo več vrst, ampak najbolj moteče je nočno delo. Tisti, ki delajo izključno ponoči, seveda ne morejo kar enostavno zamenjati dneva za noč. Na ta račun trpi njihovo spanje," razloži doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med., spec. pediatrije in otroške nevrologije s Centra za motnje spanja otrok in mladostnikov Splošne bolnišnice Celje.

"Dnevno spanje nikoli ne more popolnoma nadomestiti nočnega, tudi če si popolnoma zatemnimo prostor in poskušamo nekako ne zmanjšati izločanje našega hormona spanja melatonina, ki je zelo odvisen od naše izpostavljenosti svetlobi oz. temi. Kljub temu imamo podnevi višjo telesno temperaturo, se pravi to spanje nikoli ni enakovredno nočnemu."

Potem pa je tu še socialno življenje, ki nam preprečuje spanje prek dneva. Kaj pa izmensko delo (npr. tedensko menjavanje dopoldanske, popoldanske in nočne izmene)? Kako vpliva na možgane?

"Načeloma je pri večini neki rotacijski sistem boljši kot striktno nočno delo. Je pa tu zelo pomembno, kako hitre so te rotacije in v kateri smeri so. Je pa odvisno tudi od tega, kakšen je posamezen človek oz. ali ima njegova biološka ura krajšo ali daljšo periodo kot 24 ur."

Darja Pograjc